Han har levt på en övergiven kyrkogård i 15 år

Hemlöse Bratislav Stojanovic har bott på en övergiven kyrkogård i Serbien de senaste 15 åren. "Jag var rädd i början – nu är jag mer rädd för de levande än de döda".


Hemlöshet i Serbien

Serbiens hemlösa har det mycket svårt då myndigheterna inte lyckats göra tillräckligt för att hjälpa dem. Bara tolv städer i landet har härbärgen och de organisationer som finns kämpar med dålig ekonomi, det skriver New York Daily News.

SERBIEN. Bratislav Stojanovic, 40, är en av närmare 200 000 hemlösa som bor i Serbien. För över 20 år sedan miste han både sitt hem och sin far i en stor brand. Sedan dess har han varit hemlös.

Under flera år levde han som de allra flesta hemlösa i staden Nis. Han gick från det ena övergivna huset till det andra. Blev bortkörd och försökte skaffa både jobb och mat.

Men 1998 tröttnade han på det kringflackande och farliga livet och slog sig ner på en övergiven kyrkogård.

– Andra hemlösa rånade mig ett flertal gånger. Jag var tvungen att hitta en plats där ingen skulle störa mig, inte ens polisen, förklarar han enligt New York Daily News.

"Jag har aldrig stulit någonting"

Kyrkogården utanför Nis blev lösningen. Den ligger avskilt och är så gammal att de flesta namnen på gravstenarna har bleknat bort.

– Jag var rädd i början, men sedan vande jag mig. Nu är jag mer rädd för de levande än de döda.

I början sov han på gräset, men efter en tid på kyrkogården flyttade han in i ett litet gravhus. Där har han levt ett tyst och ostört liv de senaste 15 åren. Ibland får han mat av olika organisationer, annars spenderar han dagarna med att leta mat i närområdet.

– Jag har aldrig stulit någonting. Jag bröt mig inte ens in i graven jag lever i, den var redan öppen, säger han till New York Daily News.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!