Den 6 februari brändes kvinnan Kepari Leniat ihjäl i Papua Nya Giunea, av stadsbor som trodde att hon var en häxa. Nu jagas "häxor" igen.
Den 6 februari brändes kvinnan Kepari Leniat ihjäl i Papua Nya Giunea, av stadsbor som trodde att hon var en häxa. Nu jagas "häxor" igen. - Foto: Stringer

Kvinnor bränns på bål i Papua Nya Guinea

Stadsborna slet av den unga mamman kläderna och band fast henne på en sophög. De hällde bensin över hennes kropp för att slutligen bränna henne på bål. Men skräckhistorien tar inte slut där.


Trolldom i Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea accepterar många människor inte naturliga förklaringar till sjukdom, olyckshändelser och dödsfall.
Tron på trolldom är utbredd. 
1971 introducerades en lag som förbjöd praktiserande av häxkonst.
Denna lag förväntas nu ändras eftersom många som påstås utöva svart magi attackeras i en ökande takt. 

MOUNT HAGEN. Efter att en sexårig pojke dött i byn Mount Hagen riktades misstankarna mot 20-årige Kepari Leniata. Hon anklagades för häxkonst, torterades och brändes på bål – trots att polisen var på plats. 

Polisen sade sig inte kunna ingripa när invånarna övermannade dem. En brandbil som kom till platsen hade inte heller någon chans att ta sig genom den upphetsade folkmassan. 

I världen spreds historien som en löpeld och i Mount Hagen bubblade nya häxanklagelser upp till ytan. En vecka efter häxbranden bragdes en åttaårig pojke om livet och blodshämnd utkrävdes. 

Två äldre damer pekades ut som häxor och bands fast i väntan på att brännas av stadens självutnämna häxdoktor. Men den här gången var polisen förberedd och lyckades ingripa innan elden tändes och runt 20 personer greps på plats. 

Polisen tror sig veta vilka de verkliga förövarna till barnamordet är, två stycken män, skriver Telegraph

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.