Inte bara möbler och hästköttbullar.
1 av 3
Inte bara möbler och hästköttbullar. - Foto: AP
Förra veckan slutade Ikea sälja köttbullar.
2 av 3
Förra veckan slutade Ikea sälja köttbullar. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Det var tidigare varuhusets mest populära rätt.
3 av 3
Det var tidigare varuhusets mest populära rätt. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Ikeas svenska tårtor innehöll bakterier

UPPDATERAD. Choklad från svenska Ikea har beslagtagits av myndigheter i Shanghai. Anledning är att kakorna innehöll avföringsbakterier.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Hästbullarna

Det var tjeckiska inspektörer som i förra veckan hittade hästkött i de köttbullar som säljs på Ikea. Senare bekräftades testerna av tillverkaren Dafgårds själva.

SHANGHAI. Först innehöll köttbullarna hästkött. Nu innehåller chokladkakorna något helt annat. Nämligen avföringsbakterier.

I kinesiska Shanghai har 1,87 ton av Ikea-chokladen dragits in av myndigheterna efter att de genomfört tester, rapporterar Shanghai Daily.

"Viktigt att det inte kommer ut till våra kunder"

Det som hittades i kakorna, som importerades från Sverige i januari, är koliforma bakterier. Det vill säga bakterier som lever i det mänskliga tarmsystemet.

– Det är viktigt att produkter som kan innehålla bakterier inte kommer ut till våra kunder, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikeagruppen, till Aftonbladet.

Flera andra produkter har dragits in av kinesiska myndigheter sedan de innehållit tarmbakterier liksom tungmetaller och andra giftiga ämnen.

Den senaste veckan har Ikea tvingats dra in försäljningen av sina populära köttbullar sedan tester visat att de innehåller hästkött.

– Säkerheten kring våra produkter har högsta prioritet, säger Magnusson till Aftonbladet.

Uppdatering 12.53:

Efter nyheten har Ikea gått ut med att det inte är några chokladkakor utan tårtor som drabbats. Och det av en annan bakterie. Enligt Sveriges Radio har 1 800 tårtor kallats tillbaka.

/
/
/
/
/
/