Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den amerikanske soldatens oväntade vän – en hemlös katt

- 25/03/2013, 21:36 -
Knott trotsade alla regler och fick en vän för livet.
1 av 5

Knott trotsade alla regler och fick en vän för livet.

Youtube

Koshka.
2 av 5

Koshka.

Youtube

Jesse Knott på länk via webcam. Det är så han håller kontakten med Koshka medan han tjänstgör i Seattle. Katten, däremot, har det bra hos Knotts föräldrar.
3 av 5

Jesse Knott på länk via webcam. Det är så han håller kontakten med Koshka medan han tjänstgör i Seattle. Katten, däremot, har det bra hos Knotts föräldrar.

Youtube

Koshka.
4 av 5

Koshka.

Youtube

5 av 5

Årets solskenshistoria kommer från krigsfälten i Afghanistan – där en amerikansk soldat knöt en mycket oväntad vänskap med en hemlös katt. I dag bor katten i USA. "Den där katten räddade mitt liv", säger soldaten Jesse Knott.

USA. Jesse Knott, en amerikansk soldat tidigare stationerad i södra Afghanistan, knöt en högst oväntad vänskap under sin tjänstgöring i landet.

Mot alla regler inom den amerikanska militären tog Knott hand om en herrelös katt – mitt under brinnande krig.

– Folk tog inte hand om honom. Jag hittade honom med målarfärg i pälsen och några hade satt fast häftstift och rakat av päls på hans rygg, säger Knott till WBTV.

Och den nya vänskapen kan ha räddat hans liv.

"Hade förlorat hoppet"

Den 8 december 2011 omkom två av Knotts vänner i samband med ett att en självmordsbombare sprängde sig själv till döds. Knott säger att han långsamt förlorade hoppet – men fann tröst hos den adopterade katten som han kom att döpa till Koshka.

De två vännerna bodde tillsammans på Knotts logement.

– Du tappar hoppet väldigt ofta men ibland är det de små sakerna som tar dig tillbaka. Jag hade förlorat hoppet på mig själv och tappat min tro. Och plötsligt kommer den här katten fram och påminner mig om vem jag var, säger Knott.

Flög katten – till USA

Knott insåg alltmer att katten inte kunde stanna i Afghanistan. I hemlighet erbjöd sig en lokal tolk – med risk för sitt eget liv, då det är straffbart att hjälpa amerikanska soldater – att ta katten till Kabul. 

– Han räddade mig i min mörkaste av perioder så jag ville rädda honom från hans mörkaste plats, förklarar Knott för WBTV.

Väl i Kabul spenderade Knotts föräldrar drygt 20 000 kronor för att flyga Koshka till Portland, Oregon, där katten bor och tas om hand än i dag.

Kontakten med Koshka sker via Skype då Knott för närvarande är stationerad i närheten av Seattle. 

– Jag saknar honom så mycket, jag tänker på honom hela tiden. Den där katten räddade mitt liv, säger Knott till ABC.

Se videointervjuer med Jesse Knott nedan: