Fredag 7 Maj
Stockholm

Ville bli odödlig – utsatte sig för radioaktiv vätska

Mannen sägs ha besökt Tjernobyl för maximal exponeringseffekt.
1 av 3
Mannen sägs ha besökt Tjernobyl för maximal exponeringseffekt. Foto: Scanpix
"Vännen åkte till och med till Tjernobyl för att utsätta sig för strålning och bli odödlig".
2 av 3
"Vännen åkte till och med till Tjernobyl för att utsätta sig för strålning och bli odödlig". Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Enligt uppgifter förvaras det beslagtagna materialet just nu i särskilda behållare då man även funnit radonutrustning i lägenheten.
3 av 3
Enligt uppgifter förvaras det beslagtagna materialet just nu i särskilda behållare då man även funnit radonutrustning i lägenheten. Foto: Ap

I sin strävan efter att bli odödlig exponerande sig en rysk man för radioaktiv strålning. Nu har mannens "assistent" gripits för innehav av nukleärt material.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är radon

Radon är en doft- och färglös gas som skapas när man bryter ner uran. Radon når den mänskliga kroppen främst genom inandning och drabbar också andningssystemet.

Vid långvarig exponering för radon kan människor ådra sig skador i vävnad och öka risken för lungcancer. 

MOSKVA. Polisen i Moskva har gripit en 35-årig man efter att ha hittat 14 kilo radioaktivt material i mannens lägenhet. 

Den gripne mannen – till vardags föreläsare vid universitetet i Moskva – hävdar att han har exponerat en vän för radioaktiv strålning då vännen trodde att det skulle göra honom odödlig.

– Vännen åkte till och med till Tjernobyl för att utsätta sig för strålning och bli odödlig, säger en källa enligt ryska RIA Novosti.

Riskerar fängelse

Bland polisens lägenhetsfynd återfinns metalobjekt, smådelar och tekniska komponenter och radioaktiv vätska.

Den ryska polisen håller nu på att spåra varifrån den radioaktiva vätskan ursprungligen kommer. Men enligt ryska Firstnews förvaras det beslagtagna materialet just nu i särskilda behållare då man även funnit radonutrustning i lägenheten.

En förundersökning har inletts och mannen misstänks för olaglig hantering av nukleärt material och radioaktiva substanser.

Mannen riskerar upp till sju års fängelse, skriver RT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela