Inlägget som spridit ordet om "suspended coffees".
1 av 2
Inlägget som spridit ordet om "suspended coffees". - Foto: Faksimil Facebook / SCANPIX
Starbucks vd Howard Schultz.
2 av 2
Starbucks vd Howard Schultz. - Foto: Ted S. Warren / AP / SCANPIX

Köp en kaffe - åt den som inte har råd

"Suspended coffee" är en trend som sedan länge funnits i flera länder. Nu börjar fenomenet växa sig allt större - mycket tack vare ett viralt inlägg på Starbucks Facebooksida.


Ur uppmaningen

"'Suspended coffees' är ett jättebra sätt att skicka vidare. Du kan köpa en varm dryck, eller mat, i förväg till någon som behöver den. Hör av dig för att hjälpa som försäljare eller deltagare. Hjälp oss nå ut till världen".

Två koppar kaffe till oss och tre "suspended", tack. Så kan det låta när någon betalar för fem koppar, men låter tre vara kvar. För när sedan någon som inte har råd med varma drycker, kanske en hemlös, kommer in och frågar om det finns några "suspended" kvar så får den personen kaffe gratis.

Enligt Examiner.com är det en gammal italiensk tradition men även hundratals caféer i Bulgarien är med i rörelsen. Nu har den dock fått förnyad kraft. Anledningen är ett inlägg på caféjätten Starbucks Facebooksida av Richard Morel.

Hans inlägg där han beskriver hur han upptäckte "suspended coffees" har delats över 70 000 gånger och fått nästan 280 000 likes - på två dagar.

Grupp försöker sprida ordet

I samband med att inlägget fick spridning startades en Facebookgrupp för att få flera caféer att börja med "suspended". Gruppen har sedan i onsdags fått 15 000 likes och växer för varje minut som går.

Traditionen gäller inte bara just kaffe. Det kan även handla om smörgåsar eller annan mat.

Även i Sverige har Morels inlägg fått stor spridning. Kanske kan svenska caféer börja med det här redan i dag?

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.