Fredag 25 Jun
Stockholm

"Om England jublar över Thatchers död? Absolut"

Margaret Thatcher hatades av många.
1 av 7
Margaret Thatcher hatades av många. Foto:
Ett vykort från 1980-talet.
2 av 7
Ett vykort från 1980-talet. Foto:
Omslaget till Crass – "You're Already Dead".
3 av 7
Omslaget till Crass – "You're Already Dead". Foto:
Margaret Thatcher hade många fiender.
4 av 7
Margaret Thatcher hade många fiender. Foto:
Popsångaren Morrissey blev förhörd av polis med anledning av låten "Margaret On the Guillotine" – Margaret i giljotinen.
5 av 7
Popsångaren Morrissey blev förhörd av polis med anledning av låten "Margaret On the Guillotine" – Margaret i giljotinen. Foto: Scanpix
På sajten Is Thatcher Dead Yet? har man väntat på att Thatcher ska dö. Tidigare stod det "NO". I dag ändrades det till "YES".
6 av 7
På sajten Is Thatcher Dead Yet? har man väntat på att Thatcher ska dö. Tidigare stod det "NO". I dag ändrades det till "YES". Foto: Faksimil
Christoffer Röstlund, musikskribent i Metro, samt musiker i svenska hardcorebandet AC4.
7 av 7
Christoffer Röstlund, musikskribent i Metro, samt musiker i svenska hardcorebandet AC4. Foto: Metro

Margaret Thatcher är död. Och en hel musikscen jublar. Thatcher kom att bli bränsle till hat för den brittiska punkvågen på 1980-talet. "Jag kan tänka mig att det är många champagnekorkar som sprättas", säger punkexperten och skribenten Christoffer Röstlund till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, har avlidit.

Den så kallade "Järnladyn" blev 87 år gammal.

– Det är med stor sorg som Mark och Carol Thatcher meddelade att deras mor avlidit fridfullt i sviterna av en stroke i morse, säger en talesperson till Sky News.

Men det är inte alla som sörjer.

På nätet har Thatcher hånats, bland annat på sajten Is Thatcher Dead Yet?, och på Facebook har människor i åratal arrangerat events för att fira den förra premiärministerns framtida bortgång.

Tonen har återkommande varit att man vill se den förre premiärministern död.

Och ja, Margaret Thatcher skapade många fiender under sin politiska karriär. Något som har återspeglats i musiken, då främst inom punk– och hardcorescenen. 

Punkexperten Christoffer Röstlund, till vardags musikskribent i Metro samt medlem i hardcorebandet AC4 ihop med Dennis Lyxzén, menar att Thatcher – på sätt och vis – var med och "skapade" den brittiska punkscenen under 1980-talet.

– Jag rankar ju skämtsamt Thatcher och Ronald Reagan som två av de viktigaste musikaliska innovatörerna någonsin. Reagan och Thatchers styre sammanföll och Reagan skapade amerikansk hardcore och Thatcher brittisk hardcore. Utan tvekan bidrog deras högerpolitik till en aggressivare och mer anarkistisk hardcorescen, säger Röstlund till Nyheter24.

Bisarr fråga, kan tyckas, men jublas det i England med anledning av hennes död?

– Om folk jublar i England? Absolut. Utan tvekan. Jag kan tänka mig att det är många champagnekorkar som sprättas. 

Varför var Thatcher så hatad inom punken?

– Thatcher bidrog till att skapa nedmonteringen av det brittiska samhället och ökade klassklyftor, större tristess och misär gynnar alltid punken. Protester föds ur det.

Essexbandet Crass tillhör Thatchers allra största antagonister. Ett band vars budskap ofta tog språng ur anarkism, feminism, antirasism och antikapitalism. På omslaget till singeln "You're Already Dead" kan man till exempel se en leende Thatcher – med utristade ögon.

– Utan Thatcher hade Crass-kollektivet aldrig fått bränsle till sitt hat, säger Röstlund, och tillägger:

– Men hela den brittiska anarkopunkvågen hatade Thatcher mer än något annat. Hon förkroppsligade den inhumana högerpolitik som drog England i botten.

Men det är inte bara inom punken som Thatcher har gjort avtryck.

Popsångaren Morrisseys "Margaret On the Guillotine" tillhör de mer kontroversiella anti-Thatcherlåtarna. En låt som resulterade i att Morrissey fick sitt hus genomsökt  av den brittiska polisen. Brittiska alternativbandet Kitchens of Distinction sjöng dessutom om att Margaret borde avlivas i "Margaret's Injection" – med textraden "Never relished violence, but Margaret, it's time for your injection".

Så. Vilka band sällar sig till de allra största Thatcherhatarna?

– Conflict, Discharge, Crass och Exploited. Thatcher förekommer också väldigt ofta grafiskt på skivomslag i form av karikatyrer och nidbilder (se bild ovan).

Under måndagen har Twitter exploderat i tweets rörande Thatchers bortgång.

Ett par av de mer kända hatlåtarna om Margaret Thatcher:

Crass - "How Does it Feel?"

Billy Bragg – "Thatcherists":

The The – "Heartland":


Anti-Pasti – "No Government":


Exploited – "Maggie You Cunt":


The Specials – "Maggie's Farm":


Dead Kennedys – "Kinky Sex Makes the World Go Round"


Morrissey  – "Margaret On the Guillotine"


Klaus Nomi – "Ding Dong! The Witch Is Dead":


Frank Turner - "Thatcher Fucked the Kids"


Kommentera
Kopiera länk
Dela