Tisdag 15 Jun
Stockholm

Putin svartlistades - av finsk polis

Vladimir Putin fanns i finska polisens lista över misstänkta.
1 av 2
Vladimir Putin fanns i finska polisens lista över misstänkta. Foto: Scanpix OBS Bilden är ett montage
Enligt ett tv-program misstänktes han för samröre med mc-gäng.
2 av 2
Enligt ett tv-program misstänktes han för samröre med mc-gäng. Foto: Ap

Rysslands president Vladimir Putin har registrerats som en misstänkt person av den finska polisen. Nu ber Finlands inrikesminister om ursäkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Verkar inte uppröra Putin

Vladimir Putin sitter med all säkerhet säkert som president oavsett vad som avslöjas eller inte avslöjas i Finland. Inte har det blivit någon större nyhet heller, snarare har media runt om i världen ivrigt publicerat de senaste bilderna på presidenten tillsammans med sina hundar. Se bilderna här.

Det finska teveprogrammet "45 minuuttia" avslöjade igår kväll att den ryske presidenten Vladimir Putin hade svartlistats av finsk polis – och hamnat på den finska polisens lista över misstänkta.

Den finländske polischefen Robin Lardot säger till den finska telegrambyrån FNB att det sannolikt handlar om dåligt omdöme från den polis som fört in anteckningen i systemet.  När polisen gjorde en intern kontroll av anteckningen visade det sig att den saknade laglig grund.

Inrikesministern beklagar

Finlands inrikesminister Päivi Räsänen anser att anteckningen var grovt felaktig och förordar nu en utredning inom polisen som ska säkerställa hur registreringen av misstänkta ska skötas i framtiden.

– Sånt här får inte hända någon, vare sig presidenten i ett grannland eller eller en vanlig medborgare, säger hon till FNB.

Räsänen gick senare ut med ett pressmeddelande där hon delgav Putin sitt djupa beklagande över att hans namn dykt upp i dylika sammanhang.

Samröre med mc-gäng?

Centralkriminalpolisens datasystem ingår i ett nationellt datasystem där personer som misstänks för brott, eller för att ha medverkat till brott, registreras, skriver Vasabladet.

I programmet 45 minuutia framkom uppgifter om att centralkriminalpolisen misstänker att Vladimir Putin skulle ha kopplingar till det ryska mc-gänget Nattens vargar. Att polisen uppger att den aktuella anteckningen var felaktig betyder inte att de uppgifterna är felaktiga, menar Merja Ylä-Anttila, chefredaktör på kanalen MTV 3 som sände programmet.

– Visst berättar det här åtminstone till en del något om centralkriminalpolisens agerande. Man kan i alla fall ställa frågan hur sådant här är möjligt, säger hon till FNB.

Kommentera
Kopiera länk
Dela