Pizzans hemland saknar 6 000 pizzabagare
Pizzabagarbrist i Italien, kan det verkligen vara sant? Ja, i alla fall enligt uppgifter från en italiensk branschorganisation.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Pizzan härstammar från det italienska köket och dök antagligen upp redan på 1500-talet.
Det var dock först under slutet av 1800-talet som pizza blev den maträtt vi känner idag, ett tunt platt bröd med fyllning och ost.
Italien är som bekant känt som pizzans hemland. Men nu kan krisen vara nära. Enligt FIPE, en italiensk branschorganisation, saknas det uppemot 6 000 pizzabagare.
– Italienarna tycker att det är ett pinsamt jobb att vara pizzabagare, säger pizzeriaägaren Alessandro Rossi till engelska The Telegraph, och fortsätter:
– Unga italienare vill köra dyra bilar och bära fina kläder men de är inte beredda att jobba för det.
Egyptier får jobben
I stället ges möjligheten till arbete ofta till immigranter, i pizzabranschen påfallande ofta till egyptier.
– Jag skulle säga att runt 80 procent av de egyptier som kommer till Italien slutar som pizzabagare, säger egyptiern Amadeo Al-Wikel, som driver en pizzeria i Rom, till The Telegraph.
25 000 pizzerior
Trots det behövs det alltså fler pizzabagare om italienarnas favoritlunch ska kunna fortsätta serveras på landet 25 000 pizzerior. Huruvida dessa är italienare eller egyptier lär inte spela någon roll.
– Alla kan inte göra en bra pizza, men egyptierna kan, säger David Mandolin, som är chef över the Italian School for Pizza Makers, till Corriere della Sera.