En av Gyllene Grynings företrädare skulle slå borgmästaren - men träffade en tolvårig flicka.
1 av 6
En av Gyllene Grynings företrädare skulle slå borgmästaren - men träffade en tolvårig flicka. - Foto: AP / SCANPIX / Montage
Parlamentsledamoten Giorgos Germenis (till höger).
2 av 6
Parlamentsledamoten Giorgos Germenis (till höger). - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Atens borgmästare Giorgos Kaminis var måltavlan för slaget.
3 av 6
Atens borgmästare Giorgos Kaminis var måltavlan för slaget. - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Gyllene Gryning-anhängare med en flagga med partisymbolen - deras egen version av hakkorset.
4 av 6
Gyllene Gryning-anhängare med en flagga med partisymbolen - deras egen version av hakkorset. - Foto: Dimitri Messinis / AP / SCANPIX
Oroligheterna på torsdagen.
5 av 6
Oroligheterna på torsdagen. - Foto: Yannis Kemmos / AP / SCANPIX
Partiledaren Nikos Michaloliakos.
6 av 6
Partiledaren Nikos Michaloliakos. - Foto: KOSTAS TSIRONIS / AP / SCANPIX

Nazist slog tolvårig flicka i ansiktet

Det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning har återigen hamnat i blåsväder. På torsdagen slog en av partiets parlamentsledamöter en tolvårig flicka - när han missade Atens borgmästare som var måltavlan.


Gjort sig kända för våldsamheter

Samtidigt som partiet centralt förnekar kopplingar till våldsamheter har anhängare till Gyllene Gryning skapat bråk på gator och torg. 

Attacker mot flyktingar hör till vanligheterna. I valrörelsen jagade man bland annat personer i både dagis och skolor. 

Senare började de även leta efter papperslösa på sjukhus.

ATEN. Parlamentsledamoten Giorgos Germenis, som representerar nynazististiska Gyllene Gryning, gick till attack mot Atens borgmästare Giorgos Kaminis. Men i stället för att träffa honom slog han en tolvårig flicka i huvudet.

Flickan ska ha fått skador i pannan men klarade sig ändå lindrigt undan. Borgmästare Kaminis hävdar att nazistledamoten också försökte dra pistol.

– Det enda språk de här personerna kan är våldets. Denna logik kommer inte att segra i en demokrati, sa Kaminis på en presskonferens efter händelsen, uppger The Independent.

Konflikt om utdelning av påskmat

Bakgrunden till konflikten mellan Gyllene Gryning och borgmästaren har att göra med ett påskarrangemang nazistpartiet hade. På Syntagmatorget i centrala Aten delade de ut påskmat till behövande - men bara till greker. För att få någon mat var man tvungen att visa upp giltigt id-kort. Kommunen hade förbjudit arrangemanget vilket ledde till att polisen dök upp och flyttade på partimedlemmarna.

Bad journalister resa sig upp för ledaren

Germenis är dock ingen okänd parlamentsledamot. Efter att Gyllene Gryning valts in i parlamentet förra sommaren var det han som hetsade journalister på en presskonferens att ställa sig upp när partiledaren Nikos Michaloliakos kom in i rummet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!