Första kvinnan på listan.
1 av 2
Första kvinnan på listan. - Foto: Faksimil FBI
Chesimard fotad på Kuba, okänt när.
2 av 2
Chesimard fotad på Kuba, okänt när. - Foto: SCANPIX / Ap

Hon är första kvinnan på FBI:s terroristlista

På dagen 40 år efter att hon sköt en polis blir Joanne Chesimard den första kvinnan att hamna på FBI:s lista över mest eftersökta terrorister.


FBI:s terroristlista

FBI:s lista över mest eftersökta terrorister består idag av 32 namn.

Chesimard är den första, och enda, kvinnan på listan

Joanne Chesimard sköt ihjäl en polis 1973 och dömdes 1977 till livstids fängelse. Två år senare flydde hon och har sen dess varit på rymmen. Enligt Businessweek levde hon under ytan de första fem åren innan hon flydde till Kuba 1984. Nu blir hon den första kvinnan att ta plats på FBI:s lista över mest eftersökta terrorister.

Bytt namn

Chesimard, som nu kallar sig Assata Shakur, var enligt Reuters medlem i the Black Liberation Army. Fraktionen var en utbrytarorganisation från Svarta Pantrarna och misstänks ligga bakom en serie våldshändelser i USA mellan 1970 och 1981.

Årsdagen

Beskedet om att Chesimard, nu 65 år gammal, förs upp på terroristlistan kommer på årsdagen av polismannen Werner Foersters död, det brott som Chesimard dömdes för.

– Vi vill att allmänheten ska veta att vi inte kommer att vila förrän rättvisa är skipad, säger FBI-agenten Aaron Ford till Reuters.

Chesimard själv håller inte med utan anser sig vara oskyldig och utsatt för förföljelse från USA 

/
FBI
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!