Måndag 10 Maj
Stockholm

Hängdes ut som våldtäktsman av exet - på Facebook

Uthängningen på Facebook har påverkat Chad Leskos liv.
1 av 5
Uthängningen på Facebook har påverkat Chad Leskos liv. Foto: Faksmil Facebook / Toledo News Now
På bara ett par dagar hade bilden närmare 30 000 delningar.
2 av 5
På bara ett par dagar hade bilden närmare 30 000 delningar. Foto: Faksimil Facebook
Lesko hotades av en främling i parken.
3 av 5
Lesko hotades av en främling i parken. Foto: Faksimil Toledo News Now
Han har också gripits för att polisen trodde att han var efterlyst.
4 av 5
Han har också gripits för att polisen trodde att han var efterlyst. Foto: Faksimil Toledo News Now
Ex-flickvännen erkände senare att hon legat bakom Facebookkontot "Nicole Mccarthy".
5 av 5
Ex-flickvännen erkände senare att hon legat bakom Facebookkontot "Nicole Mccarthy". Foto: Faksimil Toledo News Now

23-årige Chad Lesko har levt i en mardröm. En falsk anklagelse från en ex-flickvän på Facebook ledde till utfrysning, misstänksamma blickar - och polisingripanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inget ovanligt

Att felaktiga anklagelser snabbt får stor spridning på Facebook och andra sociala medier är tyvärr inte ovanligt. Fallet med Boston Marathon-bomberna och Reddit är ett exempel, men det finns de som liknar Leskos fall ännu mer.

Exempelvis blev en man uthängd som "Kensingtonstryparen", vilket ledde till att en arg mobb dök upp vid hans hus. Steven Rudderham hängdes felaktigt ut som pedofil på Facebook. Tre dagar senare hade han tagit sitt liv efter att ha mottagit flera dödshot.

TOLEDO. "Om du ser den här mannen så är hans namn Chad Michael Lesko, han är efterlyst av Toledopolisen för fyra fall av våldtäkt mot tre småflickor och sin egen son. Snälla gilla och dela för att sprida ordet".

Så stod det i ett Facebookinlägg ovanför en bild på 23-årige Chad Lesko. Problemet är bara att han inte är någon våldtäktsman. Bakom fejkkontot "Nicole Mccarthy" stod nämligen Leskos ex-flickvän, som han har barn med. 

"Inte välkommen för du är våldtäktsman"

Men inlägget spreds som en löpeld och hann få uppemot 30 000 delningar. Något som ledde till oanade konsekvenser för Lesko. Till exempel blev han avvisad från en park.

– Han bara gick fram till mig och sa: "Du är inte välkommen här för du är en våldtäktsman". Jag bara: "Eh, nej det är jag inte", berättar Lesko för Toledo News Now.

Enligt Gawker har Lesko även gripits av polisen som trodde att han var efterlyst. När de sökte på hans namn dök dock inget upp i deras register.

I förra veckan erkände ex-flickvännen för en radiostation att hon legat bakom "Nicole Mccarthy" och spridit de falska anklagelserna. Först då plockades Facebookinlägget ned.

Kommentera
Kopiera länk
Dela