Huvudtransplantationer ska vara möjliga inom en snar framtid.
1 av 2
Huvudtransplantationer ska vara möjliga inom en snar framtid. - Foto: Scanpix
Tidigare har man bara testat transplantationen på djur.
2 av 2
Tidigare har man bara testat transplantationen på djur. - Foto: Ap

Forskare: Snart kan huvud byta kropp – transplantation möjlig

En huvudtransplantation kan vara fullt möjlig inom en snar framtid. Det hävdar en italiensk forskare. Tidigare har liknande försök utförts på djur.


Opereras vaken

Läs också om mannen som var vaken, spelade gitarr och sjöng – under sin hjärnoperation. 

I de olika videofilmerna som ligger upplagda kan man se Carter spela sin gitarr och även sjunga medan läkarna slutför operationen. 

ITALIEN. Italienske forskaren och läkaren Sergio Canavero har kommit fram till att det snart kan vara möjligt att transplantera huvuden mellan olika människokroppar. Det ska med andra ord gå att förflytta ett huvud från en människa till en annan människas kropp.

Försök med att förflytta huvuden mellan kroppar gjordes redan på 70-talet men då testades det på djur. Det fanns dock ett problem: läkarna lyckades inte att koppla ihop ryggraden mellan huvudet och kroppen och därför blev djuren förlamade.

Snabb operation

Canavero tror dock att man kan komma runt det problemet och vill nu att samma metod testas på människor. För att det ska gå vägen måste båda patienterna ligga i samma operationssal och huvudet måste kylas ner till 12-15 grader celcius.

Mottagarkroppen måste också vara nerkyld och hjärtat får inte pumpa.Transplantationen måste vara utförd inom en timme och därefter kan man starta hjärtat igen.

Dyrt ingrepp

Canavero tror att denna metod skulle kunna vara lösningen för de människor som är förlamade från nacke och neråt, och att de skulle bli rörliga igen.

En huvudtransplantation är inte billig och kommer att kosta närmare 10 miljoner euro, motsvarande 87 miljoner kronor, skriver Quartz.

Titta på klippet om huvudtransplantationer här:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det kommer att gå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.