Är frisk men lever som handikappad – drömmer om att bli förlamad

58-åriga Chloe har en dröm om att leva som handikappad. Hon sitter i rullstol och använder benproteser – trots att hon är helt frisk.


Vad är BIID?

BIID uppstår när en persons uppfattning om hur de ska se ut inte matchar deras faktiska fysiska form.

Den som lider av BIID vill oftast ha en amputation. 

De som lider av svår BIID amputerar kroppsdelen eller skadar sig själva.

Andra lyckas hantera sjukdomen med hjälp av proteser och rullstolar.

USA. Chloe Jennings-White, 58, lider av ett sällsynt tillstånd som kallas BIID, Body Integrity Identity Disorder. Det innebär att människor har svårt för att acceptera sina lemmar och därför försöker att amputera dem eller bli förlamade.

– Något i min hjärna säger mig att mina ben inte är tänkta att fungera. Att ha någon känsel i dem känns bara fel, säger Chloe. 

Vid fyra års ålder besökte hon sin faster, Olive, som hade benproteser efter en cykelolycka. Det var då Chloe förstod att hon var annorlunda och att hon ville leva som en handikappad person. 

Försökt skada sig själv

Därför har hon sedan hon var liten försökt att skada sig själv på ett eller annat sätt – allt för att hamna i rullstol

När hon var nio år gammal cyklade hon bland annat ner för en ramp. Hon var ute efter att landa på nacken för att på så vis bli förlamad. 

– Jag ville bara att mina ben skulle sluta fungera men jag kunde ha brutit nacken.

Länge levde Chloe ut sin fantasi i hemlighet och låtsades vara handikappad när hon var ensam. Hon levde väldigt riskfyllt och klättrade i träd i hopp om att skada benen. Nu, som vuxen, brukar hon åka utförsåkning och även då drömmer hon om att drabbas av en olycka. 

Upptäckte att det fanns flera som hon

För några år sedan googlade hon på benproteser och det var då hon också kom över diagnosen BIID för första gången. Hon upptäckte att det fanns andra som led av samma sjukdom.

– Det var en enorm lättnad. Jag var inte ett missfoster, det fanns hundratals andra som mig, säger hon.

Till slut avslöjade hon allt för sin familj.

– Det känns som en lättnad att kunna använda rullstolen. Jag vet att det kan vara svårt för människor utan BIID att förstå, men det är så vi känner. 

2010 hittade Chloe en läkare som var villig att hjälpa henne med att bli handikappad genom att skära av ischias och andra nerver som skulle leda till att benen blev orörliga. Prislappen för operationen låg på 16 000 pund, motsvarande 161 000 kronor, skriver Daily Mail.

Operationen var dock för dyr och blev därför aldrig av.

– Jag skulle aldrig någonsin ha råd med det, men jag vet att jag aldrig skulle ångra mig om jag någonsin kunde operera mig.

Titta på klippet om Chloe här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.