Fredag 22 Okt
Stockholm

Trots spionskandalen: NSA kan inte söka i sin egen mejl

1 av 4
Edward Snowden.
2 av 4
Edward Snowden. Foto: Faksimil Guardian
NSA:s Prism möjliggjorde bland annat övervakning via Facebook.
3 av 4
NSA:s Prism möjliggjorde bland annat övervakning via Facebook. Foto: AP/Scanpix
En tysk protest mot NSA.
4 av 4
En tysk protest mot NSA. Foto: Michael Probst / AP / SCANPIX

De har kunnat övervaka halva jordklotet genom övervakningsprogrammet Prism. Men NSA:s egen mejlkommunikation går inte att titta närmare på – systemet är "antikt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Edward Snowden

Först avslöjade han allt om hur flera stora internetföretag hjälper den amerikanska myndigheten NSA med övervakning. Sedan lyckades han fly undan USA:s regering via Hong Kong. Efter att ha landat på Moskvas flygplats sitter Snowden fast i ett slags diplomatiskt limbo. Han har erbjudits politisk asyl i Ecuador. På onsdagen rapporterar Russia Today att han kan släppas in i Ryssland.

Den senaste tiden har avslöjandena om den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s övervakning världen över renderat i stora rubriker. Men trots att de lyckats spana på en stor del av jordens befolkning kan NSA ännu inte övervaka sina egna anställda.

– Det finns ingen central metod för att söka efter ett mejl just nu med det system vi har i våra register, tyvärr.

"Antikt och gammaldags"

Det beskedet möttes Pro Publicas journalist Justin Elliott av när han försökte begära ut mejlkorrespondens mellan tevekanalen National Geographic och NSA (efter att kanalen sänt en dokumentär om myndigheten). NSA-medarbetaren Cindy Blacker tillade sedan att systemet är "antikt och gammaldags".

Starka reaktioner

Det gick inte att söka igenom hela myndighetens mejlkommunikation utan i stället skulle Elliott vara tvungen att söka igenom varje enskild persons mejl. NSA har över 30 000 anställda.

– Det är förbryllande. Det här är en myndighet som ertappats med att övervaka miljontals kommunikationskanaler världen över och så kan de inte ens spåra sin egen interna kommunikation för att svara på en FOIA-begäran (FOIA = Freedom of information act - lag som ger rätt att begära ut material från myndigheter, reds. anm.), säger Mark Caramanica, ordförande för Reporters Committee for Freedom of the Press, till Pro Publica.

Kommentera
Kopiera länk
Dela