Onsdag 29 Jun
Stockholm

Polisen sköt ihjäl 18-årige Sammy med nio skott – stängs av

Sammy Yatin blev 18 år gammal.
1 av 7
Sammy Yatin blev 18 år gammal. Foto: Facebook / Youtube
Yatin var ensam kvar på bussen.
2 av 7
Yatin var ensam kvar på bussen. Foto: Faksimil Youtube
Han släppte inte kniven. Skotten började avfyras samtidigt som fler och fler poliser kom till platsen.
3 av 7
Han släppte inte kniven. Skotten började avfyras samtidigt som fler och fler poliser kom till platsen. Foto: Faksimil Youtube
Efter att Yatin skjutits klev polisen på bussen – och sköt honom med elpistol.
4 av 7
Efter att Yatin skjutits klev polisen på bussen – och sköt honom med elpistol. Foto: Faksimil Youtube
Protester i helgen i Toronto.
5 av 7
Protester i helgen i Toronto. Foto: Faksimil Youtube
Många har blivit upprörda efter att videon på insatsen spridits.
6 av 7
Många har blivit upprörda efter att videon på insatsen spridits. Foto: Faksimil Youtube
"Det finns ingen anledning till att den här killen ska vara död."
7 av 7
"Det finns ingen anledning till att den här killen ska vara död.". Foto: Faksimil Youtube

Ett tiotal beväpnade poliser mot en 18-åring med kniv på en tom spårvagn. Det slutade med att Sammy Yatim, 18, sköts ihjäl med totalt nio skott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den avstängde polisen

Enligt flera kanadensiska medier är den avstängda polisen James Forcillo. Han har arbetat i sex år och tidigare spelat amerikansk fotboll. Hittills har han dock vägrat prata med medierna.

Efter uppgifterna har bilder spridits på Forcillo på nätet där personer kräver att rättvisa ska skipas.

TORONTO. Polisens ihjälskjutning av en knivbeväpnad 18-åring har lett till stora protester i kanadensiska Toronto. Sammy Yatim hade visat upp en liten fickkniv på en spårvagn och bett samtliga passagerare att kliva ur.

När polisen kom till platsen stod han blixtstilla, omringad. Men han la aldrig ner kniven. Efter flera uppmaningar började en av de cirka tio poliserna skjuta. Först tre skott, sen sex till. Totalt nio kulor sköts genom Yatims överkropp. Han avled på platsen.

Flera av skotten sköts efter att 18-åringen fallit till marken. Hans döda kropp sköts sedan med elpistol, skriver Gawker.

Stängs av – med lön

Enligt National Post har nu polisen som avlossade skotten stängts av – med bibehållen lön. Samtidigt sprids fler och fler klipp som visar upp händelsen. Dessutom har ett ljudklipp offentliggjorts där polismannen ger en aggressiv varning till Yatim.

– Om du tar ett steg till i den här riktningen med den foten... (ohörbart) dö, säger han i klippet enligt National Post.

Samtidigt som protester har arrangerats i centrala Toronto för att rättvisa ska skipas har polischefen Bill Blair uttryckt förståelse för reaktionerna.

– Jag är väl medveten om att allmänheten är oroad av denna tragiska händelse. De har all rätt till det, sa han på en presskonferens tidigare i veckan enligt CBC News.

"Videon ger bara en del av en större bild"

Mike McCormack, ordförande för Torontos polisförbund, har meddelat att den nu avstängde konstapeln är "förkrossad" efter händelsen. Och han är kritisk till de klipp som sprids på nätet.

– Vi måste komma ihåg att videon bara ger en del en större bild här, säger han till The Globe and Mail.

Det var sent på fredagskvällen som Yatim klev på spårvagn. Han hade varit med några vänner på ett köpcentrum i staden men det är oklart vad som hände sedan. I helgen protesterade hundratals människor på gatorna mot polisens agerande.

– Det finns ingen anledning till att den här killen ska vara död. Ingen anledning. Polisen är professionell och tränad. Kan de inte hantera en fem centimeters-kniv? Hur ska de hantera något annat? frågar sig Joseph Nazar, en vän till familjen Yatim, till The Globe and Mail.

Att en polis avfyrar nio skott i Toronto är mycket ovanligt. Totalt under ett år brukar hela poliskåren skjuta mellan 20 och 30 gånger – tillsammans.

Se polisinsatsen och skjutningen här (varning för starka bilder):


I ett nytt klipp ses hur passagerare flyr från spårvagnen när Yatim tagit fram sin kniv:


Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.