Fredag 25 Jun
Stockholm

Bradley Manning döms till 35 års fängelse

Bradley Manning erkände elva av åtalspunkterna.
Bradley Manning erkände elva av åtalspunkterna. Foto: Patrick Semansky / AP / SCANPIX

Bradley Manning, som läckte över 700 000 hemligstämplade dokument till Wikileaks, har dömts till 35 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Haft gott uppsåt"

De senaste veckornas förhandlingar har enbart handlat om straffets längd. Åklagarsidan har velat att Manning aldrig mer ska komma ut medan försvaret försökt trycka på att han haft ett gott uppsåt och varit skör.

I USA spekuleras det nu vilt i hur domen mot Manning kan påverka Edward Snowden som nyligen läckte information om USA:s omfattande avlyssning av telefon- och datatrafik.

Bradley Manning, 25, arbetade som underrättelseanalytiker i Irak mellan 2009 och 2010. Under perioden kom han över 700 000 hemligstämplade dokument som han läckte till Wikileaks. Materialet innehöll bland annat videoklipp från strider och diplomatisk korrespondens.

Nu har 25-åringen dömts till 35 års fängelse för bland annat spionage, stöld av statlig egendom, datorbedrägeri och andra militära brott. Han friades dock på den allvarligaste åtalspunkten högförräderi vilket hade gett honom livstid utan möjlighet till frigivning, det skriver CNN.

Häktningstiden dras av

Manning har förklarat att han ville väcka debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Åklagarna ville se honom fängslad i 60 år för att skicka ett budskap till "alla soldater som överväger att stjäla hemligstämplad information".

Men det blev alltså 35 års fängelse och det straffet kommer att reduceras med den tid som Manning suttit häktad, nästan fyra år. När en tredjedel av straffet har avtjänats kan villkorlig frigivning prövas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela