Terry Jones har gripits med fotogenindränkta koraner.
1 av 5
Terry Jones har gripits med fotogenindränkta koraner. - Foto: AP / SCANPIX
Här planerade han samma "bränna koranen-dag" 2010.
2 av 5
Här planerade han samma "bränna koranen-dag" 2010. - Foto: AP / SCANPIX
Protester i Afghanistan med plakat på överkryssad Jones.
3 av 5
Protester i Afghanistan med plakat på överkryssad Jones. - Foto: AP / SCANPIX
Terry Jones greps för bland annat vapenbrott.
4 av 5
Terry Jones greps för bland annat vapenbrott. - Foto: AP / SCANPIX
Den här bilden har synts i al-Qaidas "Inspire Magazine".
5 av 5
Den här bilden har synts i al-Qaidas "Inspire Magazine". - Foto: Faksimil: Inspire Magazine

Ökänd pastor greps – skulle bränna nästan 3000 koraner

Pastor Terry Jones har gjort sig känd som en av de största antimuslimska predikarna i USA och världen. Nu har han gripits, med 2 998 koraner dränkta i fotogen.


Hade skapat Facebookevent

Terry Jones hade planerat koranbränningen en längre tid och hans kyrka hade startat ett Facebookevent. Till sist hade detta fått cirka 578 gäster "världen över" som skulle delta i "hedrandet av offren vid 11 september-attackerna 2001".

FLORIDA. Kommer ni ihåg pastorn som brände koraner och blev föremål för våldsamma protester i Afghanistan? Samma man som ett par år senare var med och marknadsförde filmen "Innocence of Muslims" som tände gnistan i flera upplopp i Mellanöstern.

Nu har amerikanske Terry Jones gripits. Vid tillfället hade han med sig 2 998 fotogenindränkta koraner som han och kumpanen pastor Marvin Sapp Jr skulle bränna. 

Vapenbrott och olaglig transport

Men de antimuslimska herrarna greps inte för den planerade bränningen. Enligt Miami Herald greps Jones för vapenbrott och Sapp för att han inte hade rätt tillstånd för bilens släp. Båda misstänks även för olaglig transport av bränsle på grund av allt fotogen.

Här grips Jones:

Står med på dödslista

Pastorn står med på al-Qaidas "dödslista" och har tidigare varit i blåsväder. 2010 skulle han bränna koraner men ställde till sist in. Några dagar senare brände demonstranter i Afghanistan upp en docka med Jones ansikte på. 

I början av 2011 lyckades dock Jones kyrka med en koranbränning, men då var det Sapp som faktiskt genomförde själva proceduren. Även denna gång ledde det till våldsamma upplopp i Afghanistan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.