Nu släpps iOS7 – så uppdaterar du utan strul

- 18/09/2013, 19:38 -
I kväll kan du uppdatera din iPhone eller iPad.
1 av 6

I kväll kan du uppdatera din iPhone eller iPad.

AP/Scanpix

Så här ser iOS7 ut.
2 av 6

Så här ser iOS7 ut.

AP/Scanpix

Den nya versionen av operativsystemet är en stor förändring mot tidigare.
3 av 6

Den nya versionen av operativsystemet är en stor förändring mot tidigare.

AP/Scanpix

Apparna har fått en ny design.
4 av 6

Apparna har fått en ny design.

AP/Scanpix

Under kvällen kommer uppdateringen.
5 av 6

Under kvällen kommer uppdateringen.

AP/Scanpix

20 september släpps iPhone 5S och iPhone 5C.
6 av 6

20 september släpps iPhone 5S och iPhone 5C.

AP/Scanpix

Under onsdagskvällen släppte Apple iOS7 som kommer att förändra utseendet hos företagets iPhones och iPads för alltid. Nyheter24 guidar dig genom uppdateringen.

Förlorade kontakter, bilder och appar. Apples uppdateringar kan innebära stora förluster och stor irritation. Så hur uppdaterar man till iOS7 utan strul? Nyheter24 har svaren.

Se till att du har rätt enhet
Den nya versionen av Apples operativsystem kommer endast att fungera på iPhone 4 eller senare, iPads med retinaskärm, iPad 2 eller senare samt femte generationens iPods.

Kan du vänta så bör du vänta
De som tidigare fått problem har oftast fått det på premiärdagen. Extremt många laddar ner uppdateringen och Apples servrar överbelastas. Om du kan vänta några dagar – gör det. Annars, förbered dig för en tung och svettig nedladdning.

Det gäller särskilt dig som har äldre modeller som iPhone 4 eller iPad 2. Äldre enheter kan drabbas av prestandaproblem eftersom den nya uppdateringen är optimerad för iPhone 5 och senare. Många appar har dessutom inte hunnit anpassa sig till systemet.

Om cirka en månad är iOS 7.0.1 ute vilket är en betydligt säkrare och mindre buggig version.

Uppdatera iTunes
Om du planerar att ladda ner iOS från iTunes bör du uppdatera ditt iTunes till den senaste versionen (11.0). Om du är osäker på vad du har: Gå in på iTunes>leta efter uppdateringar. Ett tips är även att slänga appar du inte använder.

Säkerhetskopiera
Se till att all data är sparad och säkerhetskopierad. Dina val är att säkerhetskopiera via iTunes eller iCloud – eller bägge (rekommenderas). Via iTunes: Koppla din enhet till datorn via en USB-sladd. Säkerhetskopiera till "den här datorn". Via iCloud: Ha en säker trådlöst nätanslutning. Gå in på Inställningar>iCloud>Lagring, säkerhetskopiering>Säkerhetskopiera nu. 

Ladda ner:
Ha tålamod och tid. Om du avbryter processen är risken stor att problem uppstår. Så här laddar du ner iOS7:

Via WiFi: Gå in på Inställningar>Allmänt>Programuppdatering och se till att ha en säker trådlöst uppkoppling. Via iTunes: Koppla din enhet till en dator och starta iTunes. Välj din enhet i programmet och klicka på "leta efter uppdateringar". Därefter: "Ladda ner uppdatering".

Notera att Nyheter24 inte kan garantera en smärtfri nedladdning. Tipsen ovan är endast saker som förenklar uppdateringen och minimerar risken för problem. Det kommer att vara ett hårt tryck på Apples servrar och säkrast är som sagt att vänta några dagar. 

Så här blir iOS7: