Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hyvä, Soumi! Helsingfors är den ärligaste staden

- 25/09/2013, 20:04 -
Helsingforsborna är bra på att lämna tillbaka saker.
1 av 3

Helsingforsborna är bra på att lämna tillbaka saker.

Scanpix

Så är inte fallet i Madrid och Lissabon.
2 av 3

Så är inte fallet i Madrid och Lissabon.

Scanpix

Cirka 320 kronor fanns i plånböckerna som planterades ut.
3 av 3

Cirka 320 kronor fanns i plånböckerna som planterades ut.

AP/Scanpix

Ska du tappa bort plånboken är det bäst att du gör det i Helsingfors. En ny undersökning visar nämligen att den finska huvudstaden är allra ärligast – i alla fall när det kommer till att lämna tillbaka tappade plånböcker.

I Lissabon försvinner din plånbok illa kvickt medan du i Helsingfors har stora chanser att återse dina pengar och kreditkort. 

Den amerikanska tidningen Readers Digest planterade ut 192 plånböcker i 16 storstäder runtom i världen för att se vilka städer som är ärligast. I plånböckerna fanns 320 kronor, familjebilder och visitkort med ett telefonnummer.

"Går inte ens mot rött"

Skillnaden mellan städerna var markant. I Helsingfors lämnades 11 av 12 plånböcker tillbaka medan Lissabonborna bara lämnade tillbaka en. 

– Finnländare är ärliga av naturen. Vi är ett tystlåtet, litet och tätt sammanflätat samhälle. Vi har lite korruption och går inte ens mot rött, säger Lasse Luomakoski, en 27-åring som hittade en plånbok i centrala Helsingfors, till Readers Digest.

Turistpar hittade plånboken

Sammanlagt lämnades 90 av de 192 plånböckerna tillbaka. Enligt tidningen har det inte gått att dra några slutsatser kring ålder eller kön på dem som valde att lämna tillbaka plånböckerna.

I den minst ärliga staden, Lissabon, var det ett nederländskt turistpar som var de enda ärliga upphittarna.