Ny forskning: Kakor kan vara farligare än kokain

- 16/10/2013, 16:44 -
Nya studier.
1 av 4

Nya studier.

TT Bild

Kakor är inte kanon.
2 av 4

Kakor är inte kanon.

TT Bild / Ap

Faktum är att det kan vara lika farligt som kokain.
3 av 4

Faktum är att det kan vara lika farligt som kokain.

TT Bild / Ap

Kakögon mitt i ansiktet.
4 av 4

Kakögon mitt i ansiktet.

TT Bild / AP

Kakor är gott. Lite väl farligt gott kanske. Ny forskning tyder på att det kan vara lika farligt som knark.

CONNECTICUT. Är du ett kakmonster? Har du svårt att hålla fingrarna från kakburken? Inte så konstigt i sådana fall. Forskare i neurovetenskap vid Connecticut College i USA har nämligen kommit fram till att kakor är lika beroendeframkallande som kokain eller morfin. I alla fall om kakan i fråga är en Oreo.

– Vår forskning stödjer teorin om att mat med mycket fett eller mycket socker stimulerar hjärnan på samma sätt som droger gör, säger forskaren bakom studien, professor Joseph Schroeder, till collegets egen tidning och fortsätter:

– Det kanske kan förklara varför så många har svårt att hålla sig borta från vissa typer av föda, fastän de vet att det inte är bra för dem.

Kan vara farligare än droger

Det kanske ska nämnas att studien utfördes med hjälp av råttor, och inte människor. Men forskarna är övertygade om att samma sak gäller för människor också.

– Även fast vi associerar vissa hälsorisker med till exempel kokain eller morfin så kan det vara en ännu större fara med mat som innehåller mycket fett eller socker eftersom att de varorna är mer lättillgängliga och billigare, säger medforskaren Jamie Honohan till collegets egen tidning.