Söndag 9 Maj
Stockholm

Efter protesterna – ny utredning om Maryville-våldtäkten

Daisy Coleman i dag. När hon var 14 år gammal jagades familjen ut ur Maryville.
1 av 6
Daisy Coleman i dag. När hon var 14 år gammal jagades familjen ut ur Maryville. Foto: Privat / Wikimedia Commons
Den lilla staden i Missouri har 12 000 invånare.
2 av 6
Den lilla staden i Missouri har 12 000 invånare. Foto: Wikimedia Commons
Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta.
3 av 6
Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta. Foto: Privat
Anonymous har gått ut med "Operation Maryville".
4 av 6
Anonymous har gått ut med "Operation Maryville". Foto: Faksimil Youtube
Melinda och Daisy Coleman i en intervju häromdagen med CNN.
5 av 6
Melinda och Daisy Coleman i en intervju häromdagen med CNN. Foto: Faksimil CNN
Paige Parkhurst berättar om händelsen i Al-Jazeera tillsammans med sin mamma.
6 av 6
Paige Parkhurst berättar om händelsen i Al-Jazeera tillsammans med sin mamma. Foto: Faksimil Al-Jazeera

Fallet upprörde hela världen. Nu har åklagaren beslutat sig för att återuppta utredningen kring den uppmärksammade våldtäkten i Maryville.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Våldäktskultur

 Liknande fall har ägt rum tidigare. Det svenska exemplet med Bjästa är kanske mest slående. I mars 2010 rapporterade SVT:s Uppdrag Granskning om hur en 14-årig flicka behandlats av lokalborna efter att hon anmält en 15-årig pojke för våldtäkt (något han senare dömdes för i tingsrätt och hovrätt). Det var dock nätforumet Flashback som stått för avslöjandet.

Reportaget, som gick under namnet "Den andra våldtäkten", väckte stor uppmärksamhet och ilska mot hur brottsoffret behandlats.

I amerikanska Steubenville dömdes två lokala idrottstjärnor för en våldtäkt där de dessutom lagt ut bilder och videoklipp på offret efteråt. I delar av rapporteringen om fallet verkade det dock vara pojkarna och deras familjer som det var synd om. Även tennisstjärnan Serena Williams gick ut och sa att killarna "bara gjort något dumt" och ifrågasatte varför flickan varit berusad.

MARYVILLE. 14-åriga Daisy Coleman våldtogs i januari 2012. En kall morgon hittade hennes mamma Melinda sin dotter på gräsmattan i deras trädgård där hon blivit liggandes i flera timmar, stelfrusen.

Men när hon anmälde att hon blivit våldtagen av stjärnan i det lokala fotbollslaget så vände sig samhället mot henne och hennes familj. Mamman blev av med jobbet, hennes klasskamrater skrev att hon hade "bett om det" – och utredningen lades ned.

Familjen lämnade Maryville, strax därefter brändes deras hus ned.

Stor uppmärksamhet

Till saken hör att den misstänkte gärningsmannen, 17-årige Matthew Barnett, inte bara är stjärna i fotbollslaget utan även har en farfar som är en känd politiker i delstaten Missouri.

Fallet har uppmärksammats stort över hela världen och protesterna har varit många. Bland annat har hackarnätverket Anonymous startat upp "Operation Maryville" där man uppmanat människor att kämpa mot beslutet att lägga ned förundersökningen, på samma sätt som man gjorde vid den uppmärksammade våldtäkten i Steubenville.

Åklagaren ångrar sig

Nu verkar protesterna ha fungerat. Utredningen kommer att återupptas uppger den lokala tevestationen KCTV.

Åklagaren Robert Rice har tidigare hävdat att han gjorde rätt i att lägga ner utredningen men säger till tevestationen att han ångrat sig efter att ha sett ett klipp där Daisy Coleman sagt att hon kan tänka sig att vittna om det hela i rätten.

– Det är viktigt för mig att allmänhetens förtroende för vårt rättssystem förblir intakt, säger Rice till KCTV,

Uttalandet från Rice kommer efter att Colemans vän Paige Parkhurst, som ska ha våldtagits vid samma tillfälle, även hon gått ut med sin historia och efter att ett flertal politiker gått ut och krävt att utredningen ska öppnas igen.

Här är CNN-intervjun som fick Rice att ångra sig:

Och här är Anonymous uppmaning:

Kommentera
Kopiera länk
Dela