Tisdag 18 Jan
Stockholm

Gruppvåldtog 16-åring – döms till gräsklippning

Flickan skadades så illa att hon nu sitter i rullstol.
Flickan skadades så illa att hon nu sitter i rullstol. Foto:

Tre män i Kenya beordrades att klippa gräs som bestraffning för att ha gruppvåldtagit en 16-årig flicka. Nu har över en miljon människor skrivit på en protestlista mot hur poliserna har skött utredningen.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sitter i rullstol

Flickan var på väg hem från sin farfars begravning när hon attackerades. Sex män gruppvåldtog 16-åringen innan de dumpade henne i ett sex meter djupt hål i ett utedass. 

Under övergreppet skadade flickan ryggen så illa att hon nu sitter i rullstol. En del av namninsamlingen är att samla in pengar till hennes sjukvårdskostnader, det skriver BBC.

KENYA. Den 16-åriga flickan gruppvåldtogs av sex män och dumpades på ett utedass tidigare i oktober. 

Men det var först när de misstänkta gärningsmännens bestraffning offentliggjordes som fallet fick stor nationell uppmärksamhet. Den lokala polismyndigheten struntade nämligen i att fullt utreda brottet. I stället bestraffades de misstänkta männen – med att klippa gräs.

Var på väg hem från begravning

Nu har över en miljon människor skrivit på en protestlista mot hur poliserna har skött utredningen. Man kräver att poliserna som utdelade straffet själva ska bli granskade. Och man får medhåll av Kenyas riksåklagare.

"Genom att hålla de här polismännen ansvariga sänder man ett tydligt budskap till poliser överallt att våldtäkt är ett allvarligt brott. Om inte poliser kan upprätthålla lagen så ska de hållas ansvariga", skriver skaparna av protestlistan enligt BBC.

Den 16-åriga flickan attackerades när hon var på väg hem från sin farfars begravning i en by i Busia i västra Kenya. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela