Tisdag 28 Sep
Stockholm

Ryanairs krav på arbetssökande piloter: Betala 2 700 kronor

Det kan bli dyrt att få ett jobb på Ryanair.
1 av 3
Det kan bli dyrt att få ett jobb på Ryanair. Foto: AP/TT
Företagets vd Michael O'leary.
2 av 3
Företagets vd Michael O'leary. Foto: AP/TT
Piloter vittnar om horribla arbetsvillkor.
3 av 3
Piloter vittnar om horribla arbetsvillkor. Foto: AP/TT

De piloter som vill ha jobb på Ryanair tvingas betala 2 700 kronor – för att ens få komma på en arbetsintervju.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Inte bra för flygsäkerheten"

En annan pilot som Svenska Dagbladet Näringsliv varit i kontakt med vittnar om stressiga arbetsförhållanden. Det finns ingen anställningstrygghet, man får stå för eventuella utgifter i samband med jobbet och man tvingas vara stand-by utan lön.

 Jag kan bara konstatera att jag själv, som privatperson, inte flyger med Ryanair. Dubbelmoral när den är som bäst. Problemet med Ryanair är inte att det är osäkert att flyga med bolaget, för det är det verkligen inte. Däremot är det, på management-nivå, ett delvis omoraliskt bolag. De är experter på att utnyttja de kryphål som finns i systemet. Ryanair är vad som händer om kapitalism får för stort spelrum.

IRLAND. Mindre is till passagerarna, införa endast ståplatser och ta bort andrepiloten. Sparförslagen från lågprisflygbolaget Ryanair har genom åren varit både många och kontroversiella. 

Men det kritiserade företagets besparingsåtgärder drabbar inte bara resenärerna. Ryanairs piloter har tidigare vittnat om dåliga arbetsvillkor som kan påverka flygsäkerheten.

Pilot: "Ett fruktansvärt sätt"

Men även de som söker jobb hos Ryanair får känna på företagets tuffa klimat. För att ens få komma på en arbetsintervju som pilot kräver Ryanair 2 700 kronor. Något många piloter tvingas ställa upp på eftersom det är ont om jobb inom flygbranschen.

I summan ingår resan till Irland, boende, flygsimulatortest – och så själva intervjun. Allt sköts av rekryterings- och bemanningsbolaget CAE, men Ryanair sätter villkoren.

– Jag personligen tycker det är ett fruktansvärt sätt att behandla sin egen personal, som i slutändan ska ta hand om andra människors säkerhet och komfort, säger en person som själv genomgått Ryanairs utbildning, till Svenska Dagbladet Näringsliv. 

Får snabbt många flygtimmar

För dem som är tillräckligt intressanta för företaget väntar dock betydligt högre kostnader. Kursen för att flyga Ryanairs Boeing 737-800 kostar upp till 250 000 kronor – en kostnad piloterna får stå för själva. Klarar man alla tester ges man en möjlighet att söka jobb hos den irländska flygjätten.

– Arbetssituationen är tuff för nyutbildade piloter, det kan i vissa fall inte finnas en annan utväg än att söka sig till Ryanair. Där får man snabbt flygtimmar, som är viktigt när man vill söka sig till andra och kanske i viss mån seriösa företag, skriver den anonyma piloten till Svenska Dagbladet Näringsliv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela