Måndag 20 Sep
Stockholm

Dell återkallar datorer – för att de luktar kiss

Något i tillverkningsprocessen fick datorerna att lukta kattkiss.
1 av 2
Något i tillverkningsprocessen fick datorerna att lukta kattkiss. Foto: AP/TT
Dell har uppmanat de drabbade kunderna att skicka in datorerna.
2 av 2
Dell har uppmanat de drabbade kunderna att skicka in datorerna. Foto: AP/TT

Datortillverkaren Dell har ändrat tillverkningsprocessen och återkallat hundratals datorer. Anledningen? Kunder har klagat på att en laptopmodell luktar katturin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kraftigt batteri, elegant design och – en härlig lukt av kattkiss. Det är vad flera kunder har fått när de köpt Dells laptop Latitude 6430u.

Redan i juni började klagomålen om Dells nya dator att strömma in på företagets Facebooksida. Flera kunder vittnade om att laptopen stinker av något som påminner om katturin.

”Datorn är fantastisk, men den luktar som att den monterats bredvid en kattlåda. Det är riktigt vidrigt”, skriver en kund på Dells supportforum.

"Jag var helt säker på att någon av mina katter hade kissat på datorn. Men det var något fel så jag bytte den. Den nya hade exakt samma problem. Det var pinsamt att ta med datorn när man träffade kunder för att den luktade så illa", skriver en annan.

Dell har åtgärdat problemet 

Inledningsvis mötte Dell klagomålen med tips om att rengöra datorernas fläktar. Men det hjälpte föga. Och allt eftersom kritiken fortsatte att flöda in startade företaget flera grundliga undersökningar. 

Företagets ingenjörer har kunnat utesluta biologisk kontamination och man försäkrar att datorerna inte är hälsofarliga. Däremot har undersökningarna visat att felet ligger i tillverkningsprocessen. Nu har Dell förändrat processen och meddelat att de drabbade kunderna ska skicka in datorerna så att företaget kan åtgärda problemet. 

– Om man beställer en E6430u nu så har den inte det här problemet, säger en tekniker på Dell till BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela