Bryr du dig när någon mobbas?

Det är få som reagerar när någon blir mobbad. Det är slutsatsen av ett socialt experiment där en kille mobbar en annan mitt framför ögonen på okända åskådare. Få väljer att göra något. Hur skulle du reagera?


Nätkränkningar

Här är resultaten från organisationen Friends kartläggning om nätmobbning:

20 procent har läst något på internet som de tycker känts obehagligt 
14 procent har fått ett taskigt sms skickat till sig
7 procent har känt sig utanför på nätet 
9 procent har varit med om att någon spridit en bild eller film på dem på nätet mot deras vilja 

Läs mer om mobbning och vad du kan göra här

Du sitter på en bänk och läser en tidning och plötsligt kommer två killar fram. Den ene mobbar den andra. Skriker glåpord, knuffar och drar i håret. Det är solklart att en är mobbare och en offer. Hur reagerar du?

De flesta reagerar inte alls. I ett YouTube-klipp signerat FouseyTube som just nu sprids på nätet testas just detta. Huruvida åskådare till mobbning väljer att reagera eller inte. Syftet är att göra oss uppmärksamma på att alla alltid kan göra något, om det så handlar om att dokumentera, kalla på hjälp eller att ingripa.

Kolla på klippet nedan. Vilken av åskådarna identifierar du dig med?


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.