Pojkar bjöd hela klassen på kalas – ingen kom: "Det gör ont"

Födelsedagskalaset blev inte så som åttaåringarna hoppats på. Ingen av deras vänner kom. Nu har händelsen engagerat hela Norge.


Vill belysa

Anledningen till att mamman valde att sprida händelsen på Facebook säger hon är för att belysa för föräldrar att det är viktigt att förstå att små barn lätt blir ledsna när kompisarna inte kommer. Och att det kan sätta djupa spår.

– Det kanske är för lätt att säga att "nej, det har vi inte tid med". Det handlar inte om barnen utan uteslutande om de vuxnas prioriteringar. Vi vill inte klämma åt någon, men tycker att det är viktigt att berätta, säger Marianne Smedholen till VG.

NORGE. Uppblåsta ballonger och fyllda godisskålar på rad. För två veckor sedan stod två små pojkar finklädda och förväntansfulla inför att deras efterlängtade födelsedagskalas snart skulle börja. Men tiden gick och ingen kom.

13 klasskamrater hade tackat ja. Det var dock ingen som dök upp.

– Jag blev tvungen att säga till barnen att "jag tror inte det kommer någon till ert födelsedagskalas.” Det var givetvis oerhört jobbigt att behöva säga som mamma, säger Marianne Smedholen till norska VG.

Till sist förstod pojkarna att ingen av klasskamraterna skulle komma, trots att de tackat ja. Den förväntansfulla stämningen försvann snabbt. I stället för kalas blev det ingenting. Trots att de gått och väntat.

La upp på Facebook

Det uteblivna kalaset fick pojkarnas mamma Marianne Smedholen att sprida händelsen på Facebook.

Hon la upp bilden på de ensamma godisskålarna med texten "Två glada pojkar skulle ha kalas tillsammans men ingen kom". Bilden delades snabbt och kommentarerna lät inte vänta på sig. 

Efter att norska VG plockat upp händelsen har till och med Norges förra statsminister Jens Stoltenberg engagerat sig och skrivit att: ”Det gör ont att läsa det här. Vi kan alla göra skillnad för våra barn. Dela så att många får läsa den.”

Många har engagerat sig

Söndagen efter det uteblivna kalaset var pojkarna fortfarande ledsna och konstaterade sorgset för sin mamma att ”så överraskande att ingen ville komma till min födelsedag”.

Men mamman hoppas att pojkarna snart kommer att må bättre och åter igen tycka att det är kul att gå till skolan. 

Flera personer har hört av sig till pojkarna efter att händelsen uppmärksammats och förhoppningsvis kommer de att våga bjuda på kalas igen. Och då våga tro på att vännerna behagar dyka upp.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.