Svenska Veronika bor strax utanför Sydney.
1 av 3
Svenska Veronika bor strax utanför Sydney. - Foto: Privat
Premiärminister Tony Abbott är oroad över våldsutvecklingen.
2 av 3
Premiärminister Tony Abbott är oroad över våldsutvecklingen. - Foto: TT BILD
Flera röster höjs nu för att något måste göras för att få stopp på våldsamheterna.
3 av 3
Flera röster höjs nu för att något måste göras för att få stopp på våldsamheterna. - Foto: TT BILD

Svensken: "Någon blev misshandlad till döds precis vid oss"

Sydney skakas av flera fall av oprovocerat våld där unga män delar ut hårda slag i syfte att sänka till synes oskyldiga offer. Veronika, som är en av alla hundratals svenskar i Sydney, följer våldsutvecklingen på plats.


Anklagad delstatsminister

Sydneys delstatsminister Barry O'Farrell har anklagats för att ”sitta i knäet” på alkohollobbyn allt eftersom våldsamheterna trappats upp. 

O'Farrell har pressats att införa hårdare restriktioner kring alkoholförsäljning, bland annat att införa ett förbud mot att få sälja shots efter klockan 22. Något som Australiens hotellägareförening starkt satt sig emot, med argumentet att det vore att "stänga ner Australiens enda globala stad", skriver The Sydney Morning Herald.

AUSTRALIEN. Våldet i Sydney fortsätter att trappas upp. Sedan nyårsafton, då en 25-årig man misshandlade fyra tonårspojkar så svårt att den ene fortfarande ligger i koma, har berättelser om oprovocerat våld dominerat nyhetsrapporteringen från staden.

Enligt Australiens premiärminister Tony Abbott är läget så allvarligt att vissa delar av Sydney stundtals kan liknas vid krigszoner. I ett uttalande på fredagen gick han ut och varnade för det som just nu ser ut att vara en pågående trend, där ett hejdlöst supande kombineras med grovt och oprovocerat våld.

Oprovocerade attacker

Redan har flertalet unga män blivit allvarligt skadade efter att de blivit utsatta för så kallade "king hits" – attacker där gärningsmännen helt oprovocerat delar ut ett hårt slag i syfte att sänka sitt offer.

– Dessa störda individer går inte ut och letar efter ett slagsmål, de går ut och letar efter någon som är tillräckligt svag eller utlämnad och slår sedan till när offret är oförberett. Ibland blir det med dödligt resultat, ofta med katastrofalt resultat, säger Abbott till radiokanalen 2GB, och fortsätter:

– Delar av Sydney är vissa stunder som krigszoner.

Svensken: "Misshandlad till döds precis vid oss"

Mängder av svenskar besöker årligen Sydney och flertalet unga väljer att åka dit på ett ettårigt jobbvisum. 27-åriga Veronika Ljungkvist från Uppsala är en av dem. Sedan nio månader tillbaka bor hon på Bondi Beach utanför Sydney. Hon säger till Nyheter24 att hon personligen inte märkt av våldsamheterna men att hon följer nyhetsrapporteringen:

– För någon helg sedan blev någon misshandlad till döds precis vid oss och ett annat mord hände sedan samma helg inne i stan.

Själv är hon dock inte särskilt orolig.

– Absolut inte, säger hon till Nyheter24.

Akutläkare varnar

För tillfället ser det inte ut att finnas något slut på våldsamheterna i Sydney, snarare tvärtom. I stället blir våldet allt grövre vilket fått stadens akutläkare att vädja till politikerna att agera.

– Som far och medborgare blir jag bestört när jag läser rapporterna om våldet. Jag sörjer med föräldrarna till de stackars utsatta barn som oprovocerat blivit offer och  plockats av dessa störda individer som verkar njuta av att få någon inlagd på sjukhus, säger premiärminister Abbott enligt The Sydney Morning Herald.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.