Söndag 1 Aug
Stockholm

Äter du för mycket? Skyll på dina vänner

Ny studie visar hur lättpåverkade vi är av vad våra vänner äter.
1 av 4
Ny studie visar hur lättpåverkade vi är av vad våra vänner äter. Foto: TT BILD/Montage
Allt handlar om att vi vill passa in i vår omgivning.
2 av 4
Allt handlar om att vi vill passa in i vår omgivning. Foto: Faksimil
Kom igen! Orka håll fast vid dina matval.
3 av 4
Kom igen! Orka håll fast vid dina matval. Foto: TT BILD
Kanske nya nyårslöftet? Ät bra lunch.
4 av 4
Kanske nya nyårslöftet? Ät bra lunch. Foto: TT BILD

Vi har alldeles för dålig karaktär. En ny studie visar hur lättpåverkade vi är av vad våra vänner äter.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
15 olika studier

Studien gick till så att forskarna samlade in data från 15 olika experiment för att på så vis kunna fastställa hur sociala normer påverkar våra matvanor.

Åtta av studierna tittade på hur inflytandet av information om matintag påverkade mängden mat vi äter och de andra sju undersökte inflytandet av information om normer om matval.

Resultaten visade att människor äter mer eller mindre beroende på hur mycket omgivningen äter. Samt att människor gjorde mer hälsosamma val baserade på vilka val andra gjorde.

Känner du igen dig i följande scenario: Du och en vän ska äta lunch. Redan i förväg har du bestämt dig för att i dag, då ska du vara hälsosam och ta en sallad och inte en flottig burgare. Så du beställer först. Sedan beställer din vän en lagom biffig burgare med extra bacon och pommes och innan du vet ordet av så har du ändrat din beställning.

En ny studie, nyligen publicerad i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics visar nämligen att det är exakt så det går till. Det är nämligen skrämmande lätt att påverkas av omgivningens matvanor, oavsett om det gäller val av lunch, mängden mat eller dessertens vara eller icke vara.

Behov av att passa in

Det har alltså visat sig finnas en viss psykologi bakom frasen "jag tar det hon tar". Enligt studien är våra matvanor starkt påverkade av vårt behov av att passa in i bland omgivningen. 

Forskarna kom fram till slutsatsen att genom att börja skildra hälsosamma matvanor som en norm kommer det kunna hjälpa människor att på sikt förändra sina matvanor till det bättre.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela