Det räcker med att avgifta sig i en månad för att levern ska återhämta sig.
1 av 3
Det räcker med att avgifta sig i en månad för att levern ska återhämta sig. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Under den vita månaden kommer du också sänka ditt kolesterolvärde samt sova bättre.
2 av 3
Under den vita månaden kommer du också sänka ditt kolesterolvärde samt sova bättre. - Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Belöna kroppen med en vit månad.
3 av 3
Belöna kroppen med en vit månad. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Minska kolesterolvärdet och gå ner i vikt – avstå alkohol i en månad

En ny undersökning visar att "janopause" – januarimånaden då man medvetet undviker alkohol – har visat sig ha många fördelar.


Koll på kolesterolet

 Nu kan du enkelt hålla koll på kolesterolet – med hjälp av en ny app.

STORBRITANNIEN. Jul och nyår innebär en del fester – och en del alkohol. Lösningen kan därför vara en avgiftningsmånad. 

En ny undersökning visar nämligen att de som slutar dricka alkohol under en månad sänker sitt kolesterol, går ner i vikt, förbättrar sin sömn samt ger levern en chans att återhämta sig, skriver Daily Mail.

– Om någon hade en hälsoprodukt som gjorde allt detta med kroppen på en månad, så skulle de bli rika på den, sa hälsorådgivaren Kevin Moore.

Undersöker "normalkonsumenterna"

Studien utfördes av forskningsjournalisten Andy Coghlan som regelbundet gör en "janopause". Det är också den första medicinska studien som genomförs på människor som dricker med måtta.

Tidigare har man traditionellt ignorerat fördelarna med avhållsamhet bland måttliga alkoholkonsumenter och fokuserat på de som har alkoholproblem, men studien visar att även de som dricker måttligt belönas med massor med fördelar om de slutar i alla fall för ett tag.

Fettnivåerna sjönk

Coghlan bad nio kollegor att delta i studien där de skulle avstå alkohol i en månad medan fyra andra kollegor drack som "normalt" för att fungera som en slags kontroll.

Efter en månad hade fettnivåerna i levern sjunkit med 15 procent i genomsnitt, vilket visade att levern hade återhämtat sig, de sov dessutom bättre samt kände sig piggare på jobbet, skriver Daily Mail.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.