If you snooze you lose.
1 av 2
If you snooze you lose. - Foto: TT BILD
Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför.
2 av 2
Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför. - Foto: TT BILD

Så mycket påverkar snoozeknappen din sömn och hälsa

Du presterar sämre, ditt humör påverkas negativt och du får svårt att koncentrera dig. Allt som en konsekvens av den älskade snoozeknappen.


Så löser du sömnbristen:

- Gå och lägg dig en halvtimme tidigare.

- Stäng av all typ av störande elektronik (smartphone, läsplatta, teve, dator) minst en timme innan läggdags.

- Ställ väckarklockan på en plats dit du inte når, på så vis tvingas du upp ur sängen.

- Sätt timer på kaffebryggaren och känn doften av nybryggt när du vaknar.

- Sov med fönstret på glänt, frisk luft är bra.

- Slå sönder snoozeknappen.

Egentligen borde snoozeknappen förbjudas helt och hållet.

Att snooza, som så många av oss gör, är mycket sämre för kroppen än att trotsa tröttheten och gå upp direkt. Att behöva snooza är nämligen inte bara ett tecken på att du fått otillräckligt med sömn, det kan även komma att påverka dina prestationer för resten av dagen.

Förstör sömncykeln

När du trycker på snoozeknappen förstör du det pågående sömnstadiet. Dessvärre är sönderhackad sömn värre än ingen sömn alls, enligt läkaren Robert Rosenberg vid Everyday Health.

Exempelvis: Om du befinner dig i REM-sömn och du avbryter den med ett snooze-larm, kan det leda till en oförmåga att bearbeta känslomässiga minnen från föregående dag. Dessutom kan fragmenterad sömn leda till dåligt humör och koncentrationssvårigheter.

Förlorat din inre dygnsrytm

Om du är lika förfärligt trött vareviga morgon och känner mer kärlek till snoozeknappen än dina närstående kan det vara tid att ta ett rejält tag om dina rutiner. Det kan handla om att du helt tappat din inre dygnsrytm, att du är en riktig nattuggla eller att du lider av en sömnstörning, rapporterar Huffington Post.

Hursomhelst är det tid att döda snoozeknappen.

Det här klippet förklarar hur det ligger till:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.