Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket påverkar snoozeknappen din sömn och hälsa

- 10/01/2014, 12:35
If you snooze you lose.
1 av 4

If you snooze you lose.

TT BILD

Snoozeknappen är endast av ondo.
2 av 4

Snoozeknappen är endast av ondo.

Faksimil YouTube

Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför.
3 av 4

Sömnbrist? Det finns förklarliga skäl till varför.

TT BILD

Dags att ändra dina sovrutiner!
4 av 4

Dags att ändra dina sovrutiner!

Faksimil YouTube

Du presterar sämre, ditt humör påverkas negativt och du får svårt att koncentrera dig. Allt som en konsekvens av den älskade snoozeknappen.

Egentligen borde snoozeknappen förbjudas helt och hållet.

Att snooza, som så många av oss gör, är mycket sämre för kroppen än att trotsa tröttheten och gå upp direkt. Att behöva snooza är nämligen inte bara ett tecken på att du fått otillräckligt med sömn, det kan även komma att påverka dina prestationer för resten av dagen.

Förstör sömncykeln

När du trycker på snoozeknappen förstör du det pågående sömnstadiet. Dessvärre är sönderhackad sömn värre än ingen sömn alls, enligt läkaren Robert Rosenberg vid Everyday Health.

Exempelvis: Om du befinner dig i REM-sömn och du avbryter den med ett snooze-larm, kan det leda till en oförmåga att bearbeta känslomässiga minnen från föregående dag. Dessutom kan fragmenterad sömn leda till dåligt humör och koncentrationssvårigheter.

Förlorat din inre dygnsrytm

Om du är lika förfärligt trött vareviga morgon och känner mer kärlek till snoozeknappen än dina närstående kan det vara tid att ta ett rejält tag om dina rutiner. Det kan handla om att du helt tappat din inre dygnsrytm, att du är en riktig nattuggla eller att du lider av en sömnstörning, rapporterar Huffington Post.

Hursomhelst är det tid att döda snoozeknappen.

Det här klippet förklarar hur det ligger till: