Aj då.
1 av 3
Aj då. - Foto: SCANPIX NORWAY
Skadligt.
2 av 3
Skadligt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Resultatet var lika mellan könen.
3 av 3
Resultatet var lika mellan könen. - Foto: SCANPIX NORWAY

Forskare: Tevetittande skadar barns hjärnor

Det kan finnas en anledning till att den kallas dumburken. Forskare har nu sett att barn som tittar mycket på teve kan få förändringar i hjärnan – och inte till det bättre.


Ingen högre nivå

En anledning till att barn inte blir smartare av att titta på teve är för att nivån inte blir allt svårare, som när man spelar ett instrument eller teve-spel, tror man. 

JAPAN. Forskare har upptäckt att barn som spenderar mycket tid med att titta på teve får skador på hjärnstrukturen. Ju mer teve-tittande, desto större blir förändringarna i hjärnans frontallob. En typ av förändring som har kopplats till bristande verbal intelligens.

Den japanska studien utfördes på 276 barn mellan fem och 18 år som spenderade mellan noll och fyra timmar per dag med att se på teve. Utfallet var detsamma mellan könen. 

Men det går inte att säkert bevisa att det är själva tevetittandet som påverkar hjärnan negativt. Det kan lika gärna handla om en bristande interaktion med vänner och familj samt att barn som tittar på teve är mindre sociala, läser mindre och inte sportar i lika hög grad.  

Resultaten av forskningen publiceradesi Cerebral Cortex journalen, skriver Daily Mail.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Vapen förstörda i Jemen

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.