Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Tevetittande skadar barns hjärnor

- 11/01/2014, 14:09
Aj då.
1 av 3

Aj då.

SCANPIX NORWAY

Skadligt.
2 av 3

Skadligt.

TT NYHETSBYRÅN

Resultatet var lika mellan könen.
3 av 3

Resultatet var lika mellan könen.

SCANPIX NORWAY

Det kan finnas en anledning till att den kallas dumburken. Forskare har nu sett att barn som tittar mycket på teve kan få förändringar i hjärnan – och inte till det bättre.

JAPAN. Forskare har upptäckt att barn som spenderar mycket tid med att titta på teve får skador på hjärnstrukturen. Ju mer teve-tittande, desto större blir förändringarna i hjärnans frontallob. En typ av förändring som har kopplats till bristande verbal intelligens.

Den japanska studien utfördes på 276 barn mellan fem och 18 år som spenderade mellan noll och fyra timmar per dag med att se på teve. Utfallet var detsamma mellan könen. 

Men det går inte att säkert bevisa att det är själva tevetittandet som påverkar hjärnan negativt. Det kan lika gärna handla om en bristande interaktion med vänner och familj samt att barn som tittar på teve är mindre sociala, läser mindre och inte sportar i lika hög grad.  

Resultaten av forskningen publiceradesi Cerebral Cortex journalen, skriver Daily Mail.