Indien är ett av länderna som finns med i Oxfams rapport där över 800 miljoner människor lever i fattigdom.
1 av 3
Indien är ett av länderna som finns med i Oxfams rapport där över 800 miljoner människor lever i fattigdom. - Foto: Scanpix
En hjälparbetare från Oxfam delar ut mat till en kvinna i ett FN-läger i Sudan.
2 av 3
En hjälparbetare från Oxfam delar ut mat till en kvinna i ett FN-läger i Sudan. - Foto: Scanpix
World Economic Forums grundare och ordförande Klaus Schwab.
3 av 3
World Economic Forums grundare och ordförande Klaus Schwab. - Foto: Scanpix

De 85 rikaste i världen har mer pengar än 3,5 miljarder människor

Världens 85 rikaste personer har tillsammans mer tillgångar än de fattigaste 3,5 miljarder på jorden – det vill säga över hälften av världens befolkning.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta Oxfam

Oxfam är en konfederation av över 3000 medlemmar i uppemot 100 länder som arbetar mot fattigdom och orättvisor.

Enligt undersökningar som Oxfam har gjort runtom i världen anser de flesta av de tillfrågade personerna att den rika elitens inflytande över ländernas politik gör att de kan underminera de demokratiska processerna på den övriga befolkningens bekostnad.

– Vi kan inte vinna kampen mot fattigdom utan att tackla klyftorna. Ökade klyftor skapar en ond cirkel där rikedom och makt koncentreras hos ett fåtal, samtidigt som vi andra får slåss för de brödsmulor som blir över, säger Winifred Byanyima, Oxfams vd, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I allt större omfattning lever vi i en värld där de lägsta skatterna, den bästa sjukvården, de bästa utbildningarna och chansen att påverka samhället ges till de priviligierade människorna och deras barn.

Uppmanar till löften

Oxfam uppmanade deltagarna på den här veckans World Economic Forum – som varje år samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv i den Schweiziska skidorten Davos – att ta itu med problemen. Först och främst genom att själva lova att inte dra nytta av sina egna rikedomar och politiska makt för egen vinning.

Oxfam menar i rapporten att under de senaste decennierna har de rika använt sitt politiska inflytande för att skapa fördelar för sig själva genom till exempel ekonomiska avregleringar, skapandet av skatteparadis, sänkta skatter för höginkomsttagare och nedskärningar av offentliga tjänster.

Ökade klyftor

Sedan slutet av 1970-talet har skattesatserna för de rikaste invånarna sjunkit i 29 länder av 30 där uppgifter finns att få tag på, vilket betyder att den rikaste delen av befolkningen inte bara tjänar mer pengar – utan också betalar mindre i skatt.

Detta har lett till att de rikaste på bekostnad av låg- och medelinkomsttagare har skapat en situation där en procent av världens befolkning äger 46% av världens samlade rikedomar, enligt rapporten .

/
/