Onsdag 27 Okt
Stockholm

Expert: "Energidryck lika farligt som droger"

Energidryck har samma effekt som vissa droger och borde förbjudas på skolor. Det menar en brittisk regeringsrådgivare.

Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Försäljning ökar

Energidrycker misstänks ligga bakom ett flertal dödsfall i både Sverige och utomlands. Även fast drycken har bevisade effekter på bland annat hjärtat säljes de mer än någonsin. Förra året såldes 27,5 miljoner liter energidryck, vilket är mer än dubbelt så mycket som 2006, visar statistik från Sveriges Bryggerier.

STORBRITANNIEN. En stor burk energidryck som motsvarar 500 milliliter innehåller i vissa fall lika mycket socker och koffein som det sammanlagt finns i fyra burkar cola – vilket kan leda till en rad olika konsekvenser. Ungdomar har även uppgett att de blivit skakiga och yra av drycken.

– Att få i sig den stora mängd koffein som finns i energidrycker kan orsaka ångest, nervositet och irritation, säger en talesman för The Food Standards Agency i Storbritannien, enligt Daily Mail.

"Borde förbjudas"

John Vincent, som arbetar för näringsrik mat till unga tillsammans med den brittiska regeringen, menar att energidryck kan ses som en typ av drog. Och därför vill han begränsa åtkomsten.

– Den borde förbjudas på skolor, säger han, och får medhåll från The British Soft Drink Association:

– Drycken är inte till för barn och vi hoppas att detta är någonting som vuxna vet om, säger en av deras talesmän, skriver Daily Mail.

Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela