Fredag 16 Apr
Stockholm

Åttaåring räddade sex familjemedlemmar – dog när han försökte hjälpa ytterligare två

1 av 3
Tyler Doohan hyllas nu som en hjälte.
2 av 3
Tyler Doohan hyllas nu som en hjälte. Foto: Privat
Tillsammans med sin morfar och ytterligare en person dog han i branden.
3 av 3
Tillsammans med sin morfar och ytterligare en person dog han i branden. Foto: Faksimil Democrat & Chronicle

Den lille pojken Tyler J. Doohan lyckades rädda sex familjemedlemmar undan en brand. Men i ett försök att rädda ytterligare två avled åttaåringen.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
15-åring offrade sitt liv – räddade skola från självmordsbombare

15-åriga Aitazaz Hassan vägrade låta en självmordsbombare gå till attack mot hans skola.

Så han offrade sitt eget liv.

Och hyllades som en hjälte världen över.

PENFIELD. 8-årige Tyler J. Doohan var ledig från skolan på måndagen och frågade sin mamma om han inte kunde få sova hemma hos sin morfar. Det fick han.

Så precis som så många gånger förut la han sig att sova i sin morfars husvagn, tillsammans med nio andra personer. Bland de övriga fanns bland annat Tylers mormor, moster och flera kusiner.

Tog eld

Men något gick fel. Under natten började husvagnen att brinna, antagligen på grund av ett elfel. Branden spred sig snabbt, och den enda som vaknade var Tyler.

Den lille pojken lyckades få ut sex personer från husvagnen, bland annat hans moster, mormor och två kusiner, fyra och sex år gamla. Men ytterligare två personer var kvar där inne. 

"Räddade de sex andra"

Tylers morfar och 54-årige Steven D. Smith, kallad för "farbror Steven". Utredarna tror att Tyler försökte hjälpa Steven, som inte kunde gå själv och satt i rullstol, när branden fångade in även honom. Även morfadern blev kvar inne i lågorna.

– Han räddade de sex andra, säger stadens brandkårschef Chris Ebmeyer om Tylers insats till Democrat & Chronicle.

"En sann hjälte"

Tyler gick i fjärde klass på East Rochester Central School, en skola som nu är i chock. De har gått ut med ett pressmeddelande där man bekräftar att Tyler var en elev på skolan.

– Det är extremt viktigt att komma ihåg att han enligt räddningspersonalen var den som upptäckte branden och försökte rädda de åtta andra. Genom att modigt och osjälviskt offra sitt eget liv kunde han rädda livet på sex andra – och han är verkligen en sann hjälte, säger skolans talesperson Richard Stutzman Jr till Democrat & Chronicle.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela