Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Om 20 år finns det inga fattiga länder"

Bill Gates.
1 av 3

Bill Gates.

Ap

Bill Gates presenterar teorier om framtiden.
2 av 3

Bill Gates presenterar teorier om framtiden.

Ap

Gates teori är att fattigdomen kommer försvinna.
3 av 3

Gates teori är att fattigdomen kommer försvinna.

Ap

Nyheter | 22/01/2014 11:49

Utvecklingsländer kommer inte finnas länge till om man ska tro på Bill Gates teori som han presenterar i sitt årliga brev.

– År 2035 kommer det inte finnas några fattiga länder kvar i världen, skriver Bill Gates i sitt brev inför 2014.

Han förklarar detta med att de länder som för 50 år sedan var så kallade fattiga utvecklingsländer i dag är medelinkomstländer.

Kina, Indien och Brasilien är exempel på detta.

– De slutade vara fattiga. Alltså kommer de länder som i dag är fattiga också utvecklas. Titta bara på Afrika, inkomsten där per person har ökat i flera länder, berättar Bill Gates.

Problem för vissa

Han tillägger att det dock finns undantag där länder kommer stöta på problem.

– Nordkorea kanske hålls tillbaka på grund av deras politik och risk för krig. Vissa kommer också begränsas av sin geografi som till exempel länderna i mitten av Afrika.

Annars tror han inte att de andra länderna har några problem att vänta. Bill Gates förutspår att vid år 2035 kommer de fattiga länder som finns idag ha 70 procent högre inkomst per invånare än vad Kina har i dag, samt att länderna kommer att tjäna 90 procent mer än vad Indien gör i dag.

Bill Gates förklarar det hela själv i ett klipp. Se nedan.