75 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Förintelsen
Idag är det 78 år sedan fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz. Här är 75 bilder för att påminna oss om varför vi aldrig får glömma Förintelsen.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Judar, romer, homosexuella, funktionsvarierade, polacker och politiskt- eller religiöst oliktänkande dödades systematiskt av nazisterna under förintelsen. Nästan elva miljoner människor, varav sex miljoner judar, mördades.
Uppskattningsvis dog 1,1 miljoner människor i koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Ett av de största folkmorden i mänsklighetens historia. Bilderna från Förintelsen får vi aldrig glömma.
Förintelsens olika ansikten kunde fångas på bild genom väl utvecklad kamerateknik. Genom de många bilderna från Förintelsen kan vi idag skapa oss en bättre bild av den grymhet som Förintelsen innebar.
Idag är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Anledningen till datumet är att det var exakt på datumet den 27 januari 1945, för 78 år sedan, som fångarna i Auschwitz befriades. Ett av Förintelsens mest ökända koncentrationsläger.
Trots de omänskliga aktioner som begicks under Förintelsen finns det således fortfarande människor i Sverige som inte förkastar ideologin bakom ett av de största folkmorden i mänsklighetens historia.
Det är viktigt att vi aldrig glömmer det som hände.
Förintelsen - viktiga datum:
30 januari 1933 - Hitler utnämns till rikskansler.
Mars 1933 - Första koncentrationslägret, Dachau, öppnas upp i Tyskland.
9-10 november 1938 - Kristallnatten. 267 synagogor bränns ned och runt 400 judar dödas eller tvingas begå självmord.
Maj 1940 - Auschwitz öppnas
27 januari 1945 - Koncentrationslägret Auschwitz befrias av sovjetiska trupper.
30 april 1945 - Hitler och hans fru Eva Braun tar livet av sig
1 november 1945 - Första Nürnbergrättegången
Bläddra i bildspelet ovan för att se bilder som visar varför vi aldrig får glömma det hemska som hände.
Läs också en debattartikel från Ella vars farfar överlevde förintelsen – eller läs om när nazister spred propaganda på skola under förintelsens minnesdag.