Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon startade butik där ALLT är gratis – för att hjälpa hemlösa

- 19/03/2014, 17:23
Andrea Berdin startade en butik där allt är gratis.

Andrea Berdin startade en butik där allt är gratis.

Faksimil

Andrea Berdin har öppnat en butik där allt är helt gratis för att hjälpa hemlösa.

USA. När Andrea Berdin, 38, för två år sedan såg en hemlös man bli nekad en jacka i en second hand-affär mitt under en pågående storm blev hon upprörd.

Expediten sa till mannen upprepade gånger att de "inte ger bort saker gratis här", samtidigt som en annan kund vände sig till Berdin och sa "han kommer nog bara gå runt hörnet och supa sig full".

Detta gjorde henne ännu mer upprörd och hon gick iväg för att själv ifrågasätta butikens agerande.

När hon fått det förklarat för sig både från personalen och butikschefen att de inte tänkte hjälpa den hemlöse mannen satte hon sig i bilen och körde runt tills hon hittade honom. Hon gick fram till honom, gav bort sin mans jacka och lite pengar. 

Startade organisation

När hon kom hem startade hon en Facebookgrupp under namnet "Selfless Blessings". I gruppen kunde folk skriva om de behövde någonting, alltifrån mat till kläder. Efterlysningarna kunde sedan besvaras av andra som hade varorna och på så vis kunde ett utbyte ske. 

Men efter att gruppen hade varit aktiv i några månader växte den så mycket att de blev en officiell ideell organisation. 

– Behovet var obegripligt stort, vi hade inte mage att sluta, sa Berdine till Huffington Post. 

Öppnade butik

Efter ytterligare några månader fick "Selfless Blessings" tillgång till en butikslokal. Detta gjorde att de kunde göra ett heltidsjobb av det och allt i butiken är helt gratis.

– Folk tar det de behöver, och vi är mer än glada över att kunna hjälpa dem med det, säger volontärarbetaren Alisha Cleveringa till KY3 enligt Huffington Post.

Organisationen har i dag ungefär 200 kunder om dagen, både som tar och ger, samtidigt som de förser 60 personer med mat veckovis. För att kunna bedriva verksamheten samlar Berdine och hennes kollegor dels in pengar genom att ta emot donationer i butiken men också via nätet.

Inte rädd för att utnyttjas

Många har ifrågasatt "affärsidén" och menar att folk kommer utnyttja affären, men det är inte någonting som oroar Berdine.

– Sluta aldrig att ge även om det kan ha finnas en person som kommer utnyttja dig eller om du haft dåliga erfarenheter av att hjälpa någon. Att ge är en personlig upplevelse. Det är det faktum att du gjorde det som räknas, oavsett hur det tas emot av mottagare, säger Berdin till Huffington Post