Poliser som ska avslöja trafficking får själva ha sex med prostituerade.
1 av 2
Poliser som ska avslöja trafficking får själva ha sex med prostituerade. - Foto: AP / TT
Lagen ifrågasätts av många – men polisen försvarar undantaget.
2 av 2
Lagen ifrågasätts av många – men polisen försvarar undantaget. - Foto: AP / TT

Lag låter poliser ha sex med prostituerade

Ett undantag i lagstiftningen låter poliser som arbetar "undercover" ha sex med prostituerade – utan att kunna dömas. Nu ifrågasätts lagen men polisen kämpar för att behålla den.


Pågående utredningar

Flera fall där poliser begått övergrepp har den senaste tiden nystats upp i USA. Bland annat har en polis i Philadelphia åtalats för att ha våldtagit två prostituerade kvinnor efter han tvingat dem att använda narkotika genom att pistolhota dem.

HONOLULU. En polis på Hawaii som arbetar som infiltratör för att exempelvis avslöja trafficking får ha sex med prostituerade.

Detta på grund av ett undantag i den amerikanska delstatens lagstiftning – som nu lett till en hård debatt i USA. Samtidigt som lagen ifrågasätts från flera håll kämpar polisen för att få behålla den, skriver New York Times.

"En del av livet som prostituerad"

I ett förslag till lagändring togs detta undantag bort, men efter att ledande poliser protesterat behölls det. Nu har det reviderade förslaget klubbats igenom i delstatens representanthus. På fredagen tas förslaget upp i delstatssenaten.

Flera experter har rasat mot att polisen försöker slåss för undantaget.

– Övergrepp från polisen är en del av livet som prostituerad, säger Melissa Farley från organisationen Prostitution Research and Education, till nyhetsbyrån AP.

Kan avslöja infiltratörer

Polisen menar att en ändring skulle äventyra "undercover"-konstaplarnas säkerhet. Detta eftersom de grupper de ska infiltrera skulle få fler knep att avslöja poliser på.

– Om misstänkta prostituerade, hallickar och andra har den informationen kommer de veta exakt hur långt polisen kan eller inte kan gå, sa Honolulus polischef Jerry Inouye inför en kommitté i representanthuset enligt New York Times.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.