Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lag låter poliser ha sex med prostituerade

- 21/03/2014, 11:54
Poliser som ska avslöja trafficking får själva ha sex med prostituerade.
1 av 2

Poliser som ska avslöja trafficking får själva ha sex med prostituerade.

AP / TT

Lagen ifrågasätts av många – men polisen försvarar undantaget.
2 av 2

Lagen ifrågasätts av många – men polisen försvarar undantaget.

AP / TT

Ett undantag i lagstiftningen låter poliser som arbetar "undercover" ha sex med prostituerade – utan att kunna dömas. Nu ifrågasätts lagen men polisen kämpar för att behålla den.

HONOLULU. En polis på Hawaii som arbetar som infiltratör för att exempelvis avslöja trafficking får ha sex med prostituerade.

Detta på grund av ett undantag i den amerikanska delstatens lagstiftning – som nu lett till en hård debatt i USA. Samtidigt som lagen ifrågasätts från flera håll kämpar polisen för att få behålla den, skriver New York Times.

"En del av livet som prostituerad"

I ett förslag till lagändring togs detta undantag bort, men efter att ledande poliser protesterat behölls det. Nu har det reviderade förslaget klubbats igenom i delstatens representanthus. På fredagen tas förslaget upp i delstatssenaten.

Flera experter har rasat mot att polisen försöker slåss för undantaget.

– Övergrepp från polisen är en del av livet som prostituerad, säger Melissa Farley från organisationen Prostitution Research and Education, till nyhetsbyrån AP.

Kan avslöja infiltratörer

Polisen menar att en ändring skulle äventyra "undercover"-konstaplarnas säkerhet. Detta eftersom de grupper de ska infiltrera skulle få fler knep att avslöja poliser på.

– Om misstänkta prostituerade, hallickar och andra har den informationen kommer de veta exakt hur långt polisen kan eller inte kan gå, sa Honolulus polischef Jerry Inouye inför en kommitté i representanthuset enligt New York Times.