En ny kampanj från Unicef ska minska avföringen på Indiens gator.
En ny kampanj från Unicef ska minska avföringen på Indiens gator. - Foto: Youtube Faksimil/un.org/montage

Unicefs uppmaning till Indien: Sluta bajsa offentligt

Mer än halva Indiens befolkning har inte tillgång till en toalett och utför därför sina behov utomhus. Det har sedan länge skapat stora miljö- och hälsoproblem i landet. Inte minst för barnen. Nu vill Unicef sätta stopp för det offentliga bajseriet med bland annat en ny videokampanj.


Hur känns det att inte kunna lätta på trycket?

2,5 miljarder människor i världen har inte tillgång till rena och säkra toaletter. 

I detta lilla udda spel försöker Unicef ge en känsla av hur det kan upplevas.

INDIEN. Mer än 620 miljoner indier är tvungna att utföra sina behov offentligt då de saknar tillgång till toalett. Det har lett till att det dumpas mer än 65 tusen ton avföring runt om i Indien – varje dag.

Barnen är värst drabbade. Mer än en fjärdedel av alla barn i världen som årligen dör i diarré-relaterade sjukdomar lever i Indien. Detta faktum har gjort att FN:s organ Unicef som jobbar för barns rättigheter startat en kampanj där indiernas problem att bli av med sin avföring uppmärksammas. 

Musikvideo

I en animerad musikvideo jagas och omringas invånare i en stad av tusentals vilda bajskorvar. För att bli av med dem arrangeras en stor bajsfest – men festen är bara en fälla för att lura ner alla bajskorvar i en gigantisk toalett. 

I videon hörs låten "Poo party" med den catchiga refrängen "take the poo to the loo", texten i refrängen har blivit bajskampanjens slogan.

Uppmanar presidenten

På hemsidan poo2loo.com har över 100 000 personer hittills skrivit på en protestlista där Unicef uppmanar Indiens president att ta sitt ansvar och ändra på den ohållbara situationen.

På hemsidan skriver FN-organet bland annat:

"Om detta bajs fortsätter att släppas ut i det fria finns det inget sätt att undvika livshotande infektioner, sjukdomar och epidemier".

Stor risk för kvinnor och barn

Förutom ett hot mot hälsan och miljön säger Unicef att bristen på toaletter även förvärrar situationen för Indiens kvinnor och flickor. 

Enligt Unicef är det en säkerhetsrisk och stor skam för Indiens kvinnor och flickor att bajsa offentligt. Därför måste de vänta med att lätta på trycket tills det har blivit natt.

Se Unicefs trallvänliga musikvideo – men med ett seriöst budskap här:


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!