Kritiseras hårt av Amnesty.
1 av 3
Kritiseras hårt av Amnesty.
Badawi tillsammans med sina barn.
2 av 3
Badawi tillsammans med sina barn. - Foto: Faksimil Amnesty.
Hans fru Ensaf har spelat in en film som finns att se på Amnestys hemsida.
3 av 3
Hans fru Ensaf har spelat in en film som finns att se på Amnestys hemsida. - Foto: Faksimil Amnesty

Skapade nätforum i Saudiarabien – döms till 1 000 piskrapp

Den saudiarabiska regimen kritiseras hårt av Amnesty efter att ha dömt en känd nätaktivist till ett långt fängelsestraff och 1 000 piskrapp.


Frun har lämnat landet

I ett videoklipp på organisationens hemsida tackar Badawis fru Ensaf, som tillsammans med parets barn befinner sig i Quebec, Amnesty för organisationens arbete och uppmanar fler att hjälpa till i den fortsatta kampen för hans frihet.

JEDDAH. I går dömdes Raif Badawi till 1 000 piskrapp, tio års fängelse och böter, något som nu kritiseras hårt av Amnesty. Organisationen uppmanar den saudiarabiska regimen att upphäva straffet som han fått för sitt arbete med att skapa ett diskussionsforum på nätet, vilket lett till att han anklagas för att ha förolämpat islam.

– Beslutet är upprörande. Han är en samvetsfånge som inte är skyldig till någonting annat än att ha haft modet att skapa en diskussionsgrupp där folk fredligt kan uttrycka sina åsikter. Myndigheterna måste upphäva domen omedelbart och släppa honom omedelbart, säger Philip Luther från organisationen till deras egen hemsida.

Dömdes tidigare

Vidare påpekar Luther att domen mot Badawi är ytterligare en del av de saudiarabiska myndigheternas försök att tysta oppositionen med hjälp av hårda, och ofta plågsamma, straff.

Badawi dömdes första gången redan 2012 för att ha brutit mot landets rigorösa it-lagar och för att förolämpat landets religiösa auktoriteter genom sina texter. Han dömdes då till sju års fängelse och 600 piskrapp men i december förra året ogiltigförklarade en appellationsdomstol domen och skickade vidare fallet till domstolen i Jeddah som nu alltså skärper straffet, uppger Amnesty. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.