Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Superpassagerare landar plan när pilot får hjärtattack

- 03/06/2014, 21:44 -
Mike Gongol flyger bombplan till vardags.

Mike Gongol flyger bombplan till vardags.

US Airforce

"Finns det någon sjukvårdare ombord?" Ropades ut från högtalaren samtidigt som planet tappade höjd. Händelsen kunde ha slutat i katastrof om inte en stridspilot funnits ombord.

USA. En lugn och skön semester för familjen Gongol fick ett abrupt slut när piloten på den 737:a som färdades mellan Des Moines och Denver i december förra året, fick en hjärtattack.

Planet sjönk

Cirka 30 minuter in i flygningen, märkte Mike Gongol som jobbar som pilot för det amerikanska flygvapnet att motorer plötsligt sattes på tomgång. Tankarna började genast snurra i hans huvud. Det fanns en mängd olika orsaker till att motorerna skulle stängas till tomgång, ingen av dem kategoriseras som vanliga. 

Sakta började flygplanet sjunka. 

Måste landa planet

Samtidigt började personalen fråga efter sjukvårdskunniga ombord. När de dessutom frågade efter en pilot nickade han åt sin fru som redan visste vad som skulle ske. Mike Gongol, skulle landa planet med 157 personer ombord. 

I cockpit mötte han andrepiloten som frågade honom vilka typ av plan han brukade flyga.

– Jag visste att hon var i en allvarlig situation och att frågan gav henne fem sekunder för att avgöra om jag skulle vara bra. Jag hade också ungefär fem sekunder för att bedöma henne, hade hon panik eller var hon okej att flyga planet?, säger han till Amerikanska flottans tidning. 

Blev andrepilot

Båda kom fram till att det var bäst om hon landade planet. Men Gongol tog rollen som andrepilot. 

Till amerikanska flottans tidning säger han: 

– Varje pilot tänker: "Vad skulle jag göra om allt går fel på ett plan som jag inte kontrollerar?" när du flyger. 

Mike Gongol vet svaret.