Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äldre kvinnor säljer sex för att inte svälta

En gata i Seoul, en stad där äldre kvinnor nu börjat prostituera sig få vardagen fungera. (Genrebild.)
1 av 2

En gata i Seoul, en stad där äldre kvinnor nu börjat prostituera sig få vardagen fungera. (Genrebild.)

TT NYHETSBYRÅN

Kvinnor på en marknad i Sydkorea (Genrebild.)
2 av 2

Kvinnor på en marknad i Sydkorea (Genrebild.)

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 15/06/2014 11:09

Barnen sviker de äldre sydkoreanska kvinnorna, som lämnas att ta hand om sig själva och prostituerar sig för att klara sig ekonomiskt.

SYDKOREA. I måndags rapporterade BBC om hur en del äldre koreanska kvinnor har börjat sälja sex till äldre män för att få livet att gå ihop. Kvinnorna kallar sig själva för "Bacchus Ladies", efter en energidryck som de säljer till deras manliga kunder.

Offer för den blomstrande ekonomin

Koreas mor- och farmödrar tillhör den generation som lyfte landet från en fattig jordbruksnation till en växande marknadsekonomi, och kan beskrivas som offer för landets ekonomiska framgångar. Kvinnorna arbetade hårt och investerade sina besparingar i nästa generation, då framgångsrika barn och barnbarn ses som den bästa formen av pension.

Men attityderna i samhället har förändrats lika snabbt som levnadsstandarden och de lämnats nu att ta hand om sig själva.

– Jag är 60 år gammal och har inga pengar. Jag kan inte räkna med att mina barn hjälper mig. De har själva stora problem eftersom de måste börja förbereda sig för deras egen ålderdom. Nästan alla gamla människor här är i samma situation, säger Mr. Kim, en av dessa "Baccus Ladies" till BBC.

"Manlig psykologi"

Enligt BBC säljer kvinnorna, de flesta av dem i 60, 70 och 80-års åldern, sex genom att stå i utkanter av parker, vanligen i Jongmyo Park i centrala Seoul, och erbjuda energidrycken till männen, som sedan köper en och följer med på en kort promenad som avslutas på ett billigt motell i närheten.

– Vi tar en dricka, sticker åt dem lite pengar i handen, och saker händer! säger en 60-årig sexköpare till BBC, och skrattar. 

– Män gillar att ha kvinnor runt sig – oavsett om de är gamla eller inte, sexuellt aktiva eller inte. Det är helt enkelt manlig psykologi, förklarar han.

Hankar sig fram

En 81-årig man berättar hur sex med de äldre kvinnorna kostar mellan 20 000 och 30 000 Won, vilket motsvarar runt 120 till 190 svenska kronor. Ibland kan de även ge rabatt, säger han till BBC.

Mrs. Kim berättar att hon tjänar runt 5 000 Won, motsvarande 34 till 56 kronor, på att sälja energidryckerna. Det blir en slant, även om det fortfarande är svårt för dessa mor- och farmödrar att vardagen att fungera.