En gata i Seoul, en stad där äldre kvinnor nu börjat prostituera sig få vardagen fungera. (Genrebild.)
1 av 2
En gata i Seoul, en stad där äldre kvinnor nu börjat prostituera sig få vardagen fungera. (Genrebild.) - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor på en marknad i Sydkorea (Genrebild.)
2 av 2
Kvinnor på en marknad i Sydkorea (Genrebild.) - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Äldre kvinnor säljer sex för att inte svälta

Barnen sviker de äldre sydkoreanska kvinnorna, som lämnas att ta hand om sig själva och prostituerar sig för att klara sig ekonomiskt.


Främlingar i sitt eget land

Den sydkoreanska staten har hittills inte hängt med i den snabba ekonomiska utvecklingen och den arbetar nu för att försöka bygga upp ett välfärdssystem som fungerar. Tills dess står kvinnorna och männen i Jongmyo Park i Seoul utan besparingar, pension och utan någon familj att stödja sig mot.

SYDKOREA. I måndags rapporterade BBC om hur en del äldre koreanska kvinnor har börjat sälja sex till äldre män för att få livet att gå ihop. Kvinnorna kallar sig själva för "Bacchus Ladies", efter en energidryck som de säljer till deras manliga kunder.

Offer för den blomstrande ekonomin

Koreas mor- och farmödrar tillhör den generation som lyfte landet från en fattig jordbruksnation till en växande marknadsekonomi, och kan beskrivas som offer för landets ekonomiska framgångar. Kvinnorna arbetade hårt och investerade sina besparingar i nästa generation, då framgångsrika barn och barnbarn ses som den bästa formen av pension.

Men attityderna i samhället har förändrats lika snabbt som levnadsstandarden och de lämnats nu att ta hand om sig själva.

– Jag är 60 år gammal och har inga pengar. Jag kan inte räkna med att mina barn hjälper mig. De har själva stora problem eftersom de måste börja förbereda sig för deras egen ålderdom. Nästan alla gamla människor här är i samma situation, säger Mr. Kim, en av dessa "Baccus Ladies" till BBC.

"Manlig psykologi"

Enligt BBC säljer kvinnorna, de flesta av dem i 60, 70 och 80-års åldern, sex genom att stå i utkanter av parker, vanligen i Jongmyo Park i centrala Seoul, och erbjuda energidrycken till männen, som sedan köper en och följer med på en kort promenad som avslutas på ett billigt motell i närheten.

– Vi tar en dricka, sticker åt dem lite pengar i handen, och saker händer! säger en 60-årig sexköpare till BBC, och skrattar. 

– Män gillar att ha kvinnor runt sig – oavsett om de är gamla eller inte, sexuellt aktiva eller inte. Det är helt enkelt manlig psykologi, förklarar han.

Hankar sig fram

En 81-årig man berättar hur sex med de äldre kvinnorna kostar mellan 20 000 och 30 000 Won, vilket motsvarar runt 120 till 190 svenska kronor. Ibland kan de även ge rabatt, säger han till BBC.

Mrs. Kim berättar att hon tjänar runt 5 000 Won, motsvarande 34 till 56 kronor, på att sälja energidryckerna. Det blir en slant, även om det fortfarande är svårt för dessa mor- och farmödrar att vardagen att fungera.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.