Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssland i full beredskap för strid

Rysslands president Vladimir Putin beordrar trupper i stridsberedskap.
1 av 2

Rysslands president Vladimir Putin beordrar trupper i stridsberedskap.

Ap

Stridigheter i Donetsk i östra Ukraina.
2 av 2

Stridigheter i Donetsk i östra Ukraina.

Ap

Nyheter | 21/06/2014 13:30

Rysslands president Vladimir Putin har på lördagen gett sina trupper i den centrala delen av landet order om att inta högsta stridsberedskap.

Konflikten i Ukraina har hittills dödat omkring 300 människor och tvingat 34.000 civila att överge sina hem. Våldsamma strider har i flera veckor pågått i de norra delarna av Ukraina, längs gränsområdet mellan Ukraina och Ryssland.

På lördagen försattes tusentals ryska soldater i högsta stridsberedskap på order av president Vladimir Putin, rapporterar AFP.

– I enlighet med Putins order har trupperna i det centrala militärdistriktet och militära enheter på dess territorium försatts i högsta stridsberedskap, ska försvarsministern Sergei Shoigu ha sagt på en konferens, rapporterar ryska nyhetsbyråer, enligt Aftonbladet.

Orden kom en dag efter att Kreml gett besked om att den militära närvaron vid gränsen ska trappas upp ytterligare, skriver Aftonbladet. 

Beredskapshöjningen kommer att pågå i en vecka. Totalt berörs 65 000 soldater, vilka ska delta i olika militära övningar i området.

Oroligheterna fortsätter

Samtidigt ser inte oroligheterna i Ukraina ut att upphöra. På lördagen ska proryska rebeller ha angripit styrkor i den konflikttyngda provinsen Donetsk i norra Ukraina. Tre ukrainska gränsvakter ska ha skadats i attacken, skriver Aftonbladet.

Under fredagen utropade den ukrainska, väststödda presidenten Petro Poroshenko en vapenvila. Den var dock ensida och har avfärdats av så väl de proryska rebellerna som Ryssland.

Kreml formulerade sina tankar kring vapenvilan i ett ultimatum:

"Det viktigaste elementet saknas – ett erbjudande om att inleda samtal," skrev representanter för den ryska regeringen.

Skärpta sanktioner

USA:s president Barack Obama har tillsammans md Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande nu kommit överens om att skärpa sanktionerna mot Ryssland ytterligare om inte landet drar tillbaka sina trupper från den Ukrainska gränsen, skriver Aftonbladet.