Nu inför Norge könsneutrala personnummer.
Nu inför Norge könsneutrala personnummer. - Foto: TT bild

Norge inför könsneutrala personnummer

Under kommande år kommer Norge att börja tilldela personer könsneutrala personnummer.


Svenska personnummer

I Sverige avslöjar den näst sista siffran i personnumret vilket kön personen i fråga har. Jämn siffra står för kvinna, och ojämn siffra för man. 

I svenska legitimationshandlingar står det förutom personnummer också M för man eller K för kvinna. 

NORGE. Fram till nu har Norge, precis som Sverige, använt sig av personnummer där det är en siffra som avslöjar om personen som numret tillhör är en man eller kvinna. Men nu ska det bli ändring på det. 

Norge har en längre tid planerat att göra om systemet för personnummer, eftersom sifferkombinationerna skulle ta slut runt år 2030. I och med detta har man nu alltså bestämt sig för att ta bort siffran i numret som avslöjar könet. 

– Vi har fått uppmaningar från grupper i samhället som önskar en förändring. Vi ser också att det finns en internationell trend där flera länder tar bort könstillhörigheten ur sina identitetshandlingar, säger skattedirektören Jan Christian Sandberg till norska TV2.

"Lättar upp hela situationen"

I norska legitimationshandlingar anges kön enbart genom siffror, vilket innebär att alla handlingar i och med detta kommer att bli könsneutrala

LLH, den norska motsvarigheten till RFSL, som jobbar med HBTQ-frågaor har länge varit förespråkare för könsneutrala personnummer och tar med glädje emot beslutet.

– Förändringen av personnumren kommer att göra hela situationen lättare för oss. För vilket juridiskt kön en person tillhör framgår ändå inte i de flesta situationer, säger Veronica K. Berglyd Olsen till norska TV2

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.