Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Norge inför könsneutrala personnummer

- 30/06/2014, 20:07 -
Nu inför Norge könsneutrala personnummer.

Nu inför Norge könsneutrala personnummer.

TT bild

Under kommande år kommer Norge att börja tilldela personer könsneutrala personnummer.

NORGE. Fram till nu har Norge, precis som Sverige, använt sig av personnummer där det är en siffra som avslöjar om personen som numret tillhör är en man eller kvinna. Men nu ska det bli ändring på det. 

Norge har en längre tid planerat att göra om systemet för personnummer, eftersom sifferkombinationerna skulle ta slut runt år 2030. I och med detta har man nu alltså bestämt sig för att ta bort siffran i numret som avslöjar könet. 

– Vi har fått uppmaningar från grupper i samhället som önskar en förändring. Vi ser också att det finns en internationell trend där flera länder tar bort könstillhörigheten ur sina identitetshandlingar, säger skattedirektören Jan Christian Sandberg till norska TV2.

"Lättar upp hela situationen"

I norska legitimationshandlingar anges kön enbart genom siffror, vilket innebär att alla handlingar i och med detta kommer att bli könsneutrala

LLH, den norska motsvarigheten till RFSL, som jobbar med HBTQ-frågaor har länge varit förespråkare för könsneutrala personnummer och tar med glädje emot beslutet.

– Förändringen av personnumren kommer att göra hela situationen lättare för oss. För vilket juridiskt kön en person tillhör framgår ändå inte i de flesta situationer, säger Veronica K. Berglyd Olsen till norska TV2