Ett passagerarplan nedskjutet i Ukraina

- 17/07/2014, 18:50 -
Inspektion av vraket på torsdagskvällen.
1 av 7

Inspektion av vraket på torsdagskvällen.

Dmitry Lovetsky / AP / TT

Vrakdelar.
2 av 7

Vrakdelar.

AP / TT

298 personer ska ha befunnit sig på planet.
3 av 7

298 personer ska ha befunnit sig på planet.

Dmitry Lovetsky / AP / TT

Ett flygplan från Malaysia Airlines sköts ner i Ukraina i utkanten av staden Donetsk nära den ryska gränsen.
4 av 7

Ett flygplan från Malaysia Airlines sköts ner i Ukraina i utkanten av staden Donetsk nära den ryska gränsen.

Faksimil Youtube

Rökpelare som stiger mot skyn. Än så länge obekräftade bilder på flygplanskraschen.
5 av 7

Rökpelare som stiger mot skyn. Än så länge obekräftade bilder på flygplanskraschen.

Faksimil Youtube

Skärmdump på vad som sägs vara en sista Facebookuppdatering från en nederländsk man som ska ha gått ombord på Malaysia Airlines-planet som skjutits ner i Ukraina.

"If the plane disappears, this is what it looks like", skrev han intill vad som ska vara en bild på det nu störtade planet.
6 av 7

Skärmdump på vad som sägs vara en sista Facebookuppdatering från en nederländsk man som ska ha gått ombord på Malaysia Airlines-planet som skjutits ner i Ukraina. "If the plane disappears, this is what it looks like", skrev han intill vad som ska vara en bild på det nu störtade planet.

Daily Mirror

Ett flygplan från Malaysia Airlines har skjutits ner i Ukraina nära den ryska gränsen.
7 av 7

Ett flygplan från Malaysia Airlines har skjutits ner i Ukraina nära den ryska gränsen.

Vincent Thian

Ett malaysiskt passagerarplan med 298 personer ombord har skjutits ner i staden Donetsk i Ukraina nära gränsen till Ryssland. Samtliga passagerare har omkommit.

UKRAINA. Planet kommer från Malaysia Airlines. Ombord ska det ha funnits totalt 298 personer. Planet kan ha skjutits ner över landets östra delar i närheten av staden Donetsk, ett starkt fäste för pro-ryska rebeller, bara 50 km från den ryska gränsen, rapporterar brittiska Independent.

Det är ännu inte helt och hållet fastställt att planet skjutits ner, även om det mesta under torsdagskvällen talar för det.

Planet var en Boeing 777 och enligt flera medier hade planet rutten Amsterdam - Kuala Lumpur
. Flight MH17 lyfte från flygplatsen Schiphol i Amsterdam strax efter lunch på torsdagen och kontakten med planet förlorades i Ukrainskt luftrum. Malaysia Airlines har uttalat sig och bekräftar på deras hemsida att de förlorat kontakten med planet. Inget nämns dock om att det skulle ha blivit nedskjutet.

Flygbolaget är samma som för bara några månader sedan tappade kontakt med Flight MH 370 som försvann spårlöst.

Alla passagerare omkomna

Det är bekräftat att samtliga 298 personer ombord på flygplanet har omkommit. Ryska medier rapporterar enligt Expressen att det ska ha funnits flera barn ombord på flighten. Independent uppger att 80 barn är bland de nu avlidna.

Enligt UD ska det inte finnas några uppgifter om några svenskar ombord.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att militanta separatister säger sig ha skjutit ner två an-26 ukrainska militärplan nära ryska gränsen för bara några dagar sedan.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska en tjänsteman vid det ukrainska inrikesdepartementet ha sagt att det var militanta proryska separatister som sköt ner det malaysiska passagerarplanet. Separatisterna lägger dock skulden på den ukrainska sidan. Ingen tar i nuläget på sig ansvaret för attacken.

Ukrainas president Petro Poroshenko har enligt flera nationella och utländska medier sagt att nedskjutningen är en "terrorhandling".

Bildt har kommenterat katastrofen

Utrikesminister Carl Bildt (M) har kommenterat katastrofen på Twitter:

"Det är absolut fruktansvärt att Malaysian-flygplanet troligen har skjutits ned över separatistområde i östra Ukraina".

Bildt twittrade senare:

"Det har funnits tecken på att Ryssland nyligen försett separatister med ganska avancerade så kallade surface-to-air-system. Fruktansvärt"

"Separatisterna tar på sig en nedskjutning"

Enligt Interfax påstår separatister att de har skjutit ner ett plan nära den ryska gränsen vid samma tidpunkt och på samma ställe som det malaysiska planet.

Under tordagskvällen höll amerikanska utrikesdepartementet en presskonferens med anledning av den tragiska händelsen. Uppgifter har kommit in från flertalet medier, däribland Expressen rapporterar om att ett tjugotal amerikanska medborgare kan ha funnits ombord på planet. Detta är än så länge obekräftade uppgifter.

USA:s president Barack Obama höll senare en kort presskonferens där han sa att hans tankar och hjärta var med alla passagerare på planet, oavsett var någonstans deras hem var.

Malaysiens premiärminister Mohd Najib Tun Rakaz släppte enligt Washington Post ut med ett uttalande om att den Malaysiska myndigheter inleder nu en undersökning av händelsen.

Amerikansk underättelsetjänst bekräftade vid tiotiden på torsdagskvällen att en luftvärnsrobot har skjutits mot planet, rapporterar bland annat Aftonbladet.

Skämtade om Malaysia Airlines innan dödskraschen

Huffington Post twittrar att en passagerare ombord på det nu kraschade Malaysia Arlines-planet innan avresa skrivit på Facebook "Om planet försvinner så är det så här det ser ut" och bifogat en bild på planet, vilket kan tänkas anspela på Flight MH 370 som försvann den 8 mars i år under en flygning från Kuala Lumpur till Peking.

Flertalet nyhetsmedier rapporterar nu om att flygplan under torsdagskvällen har börjat undvika Ukrainskt luftrum.

En video som påstås filma röken från det nedskjutna planet började spridas strax efter att händelsen blev känd. Tiden för uppladdning överensstämmer med flygkraschen men bilderna är än så länge obekräftade. De första bilderna från nedslagsplatsen börjar även att spridas. Bland annat går att se vrakdelar och massakrerade kroppar.

Enligt Reuters och amerikanska ABC ska man ha hittat människodelar upp till 15 kilometer från nedslagsplatsen. Vrakdelar ska ha upphittats så långt som en mil från platsen.

Flygplanets svarta låda uppges även vara hittat.

Senare under kvällen laddades även den här filmen upp på Youtube. Den påstås föreställa planet, ett Boeing 777, när det kraschar i närheten av staden Donetsk. Uppgifterna är ännu inte bekräftade.

Artikeln uppdateras.