5 punkter förklarar: Den fruktansvärda ebolaepidemin
Just nu rasar den största epidemin av ebola i modern tid. Här listar Nyheter24 fem punkter som får dig att förstå vad som hänt, vad som händer och vad som kan komma att hända.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
VÄSTAFRIKA. Under fredagen gick WHO för första gången ut och klassade epidemin som ett internationellt nödläge. Svenska Folkhälsomyndigheten menar att beslutet är en stor händelse då det bara är tredje gången, sedan starten för tio år sedan, som en sådan varning utfärdas.
1. Största epidemin i modern tid
Sedan början av 2014 har Västafrika drabbats av en av de största epidemierna i modern tid. Spridningen av sjukdomen uppmärksammades först i mars. Värst drabbat är Guinea, Sierra Leone och Liberia.
2. Blödarfebrar
Det finns olika sorter av ebolaviruset, den som sprids nu heter "Ebola Zaire". Virusen tillhör gruppen "blödarfebrar". Ebola gör att kroppen inte längre kan stoppa blödningar och drabbar alla kroppens organ. Sjukdomen klassas som väldigt allvarlig och dödligheten är hög – omkring 90 procent av offren dör. Ofta kan patienter blöda från i princip alla delar av kroppen.
3. Finns inget vaccin
Symptomen kommer plötsligt och visar sig i form av feber, plötslig svaghetskänsla, muskelvärk, huvudvärk och halsont. De övergår sedan snabbt till kräkningar, diarré, utslag och problem med njurar och lever. Så småningom börjar patienterna blöda och det är då blödningarna, på grund av ebolaviruset, inte går att stoppa.
I dagsläget finns inga vaccin mot ebola och inte heller någon specifik behandlingsform. De som drabbas behandlas vanligtvis genom oralt intag av vätskor innehållandes elektrolyter och olika behandlingar för att lindra symptomen.
4. Spridning
Sjukdomen kan spridas mellan människor och djur och mellan människor och människor. Den smittar genom kontakt med blod eller andra kroppsvätskor, men också via smittade föremål.
De som löper störst risk att bli smittade är familjemedlemmar och sjukhuspersonal.
Sedan sjukdomens senaste stora utbrott i början av 2014 har sjukdomen spridits fort och fått förödande konsekvenser.
5. HÄNDELSEFÖRLOPPET:
Februari, 2014.
Det börjar rapporteras om fall av ebolaviruset i Guinea, där sjukdomen dittills inte funnits. Kommande veckor rapporteras det om fall som överensstämmer med symptomen för ebola.
Mars, 2014:
Folkhälsomyndigheten i Sverige rapporterar att ett stort utbrott av ebolaviruset har skett i Guinea. De skriver att 220 fall med ebolaliknande symptom har rapporterats och att fler än 140 personer har avlidit.
Det rapporteras att misstänkta fall har dykt upp i Liberia och Sierra Leone.
Maj, 2014:
Efter nyheten om den stora omfattningen av spridningen av viruset sätts stora internationella insatser in för att minska spridningen. I april rapporteras det att insatserna har gett resultat: inga nya fall har rapporterats och utbrottet sägs vara under kontroll.
WHO, världshälsoorganisationen, fortsätter dock bistå de drabbade länderna med ekonomiskt stöd och läkare.
Juni, 2014:
Nya rapporter visar att smittspridningen inte alls har minskat utan ökat. av 344 insjuknande uppges nu 226 ha dött och laboratorieverifikationer på ytterligare 210 misstänkta fall väntas.
Risken för spridning till länder utanför de drabbade anses dock fortfarande vara liten.
Augusti, 2014:
På bara en månad har dödsfallen stigit från 226 till 826 dödsfall. Insjuknade läkare har upptäckts och först hem till sina hemländer de vårdas intensivt. Nu har även fall av sjukdomen hittats i Nigeria.
..................
Läkare utan gränser på plats i Guinea: Anna Sjöblom är sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, hon var på plats i april och vårdade de sjuka. Se inslaget nedan:
VAD KAN DU GÖRA?
Svenska Röda Korset bidrog i april med en miljon kronor för att hjälpa internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) att bekämpa vidare smittspridning.
Här kan du läsa mer och skänka pengar: Röda Korset
Läkare utan gränser är på plats i Västafrika.
Här kan du läsa mer och stödja deras arbete: Läkare Utan Gränser