Elin efterlyser sin 8-årige bror: "Mamma har fört bort honom"

- 27/10/2014, 16:59 -
Har någon sett åttaårige Even?
1 av 4

Har någon sett åttaårige Even?

Privat/Montage

Even försvann i fredags eftermiddag.
2 av 4

Even försvann i fredags eftermiddag.

Privat

Elin efterlyser sin lillebror.
3 av 4

Elin efterlyser sin lillebror.

Privat

Polisens efterlysning på Twitter.
4 av 4

Polisens efterlysning på Twitter.

Faksimil Twitter

I fredags försvann Elins åttaårige lillebror från det fosterhem han tillfällig bodde på: "Han kan finnas i Sverige, Danmark, Tyskland, Estland, Polen". Nu efterlyser polisen hans mamma.

"Det här är min lillebror Even, han blev bortförd i dag. Hjälp oss att hitta honom. Dela den här bilden. Han kan finnas i Sverige, Danmark, Tyskland, Estland, Polen. Vi tror att de tar honom till Vitryssland eller Ryssland".

Elin är 16 år. I fredags skrev hon texten ovan och postade den på Facebook tillsammans med bilden av en glad liten pojke i blond rufsig kalufs. Det är hennes lillebror Even som saknas sedan dess. 

Klockan 15.23 inkom larmet till polisen från det jourhem i Øvre Eiker i norska Buskerud som pojken bodde på. 

Han var försvunnen.

Mamman återvände aldrig

Even hade, som varje vecka, träffat sin mamma. Men i fredags kom de aldrig tillbaka.

– Mamma har haft hand om min bror två timmar i veckan sedan vi flyttade in på hemmet i juni, och i fredags kidnappade hon honom under ett besök, säger storasyster Elin till Nyheter24.

Elin och Even är två av syskonen i en skara av fem. Deras pappa dog i mars i år och i juni flyttade Elin och Evan in på ett jourhem, eftersom deras mamma inte varit förmögen att ta hand om dem. Samma mamma som nu misstänks vara den som fört bort lillebror.

– Vi kom till hemmet för att jag sagt att vår mamma inte kan ta hand om oss. Exakt varför vill jag inte gå in på, men han har det inte bra med min mamma och det vet jag för jag har bott med henne hela livet. 

Syskonen skiljdes åt

Alla fem syskon har samma pappa, men inte samma mamma. 

– Jag, min lillebror och storebror har samma mamma, hon kommer från Vitryssland. 

Elin, och polisen, befarar att mamman är på väg utomlands. Tillsammans med åttaårige Even.

– Jag hade kontakt med honom för en vecka sedan och skulle egentligen ha haft kontakt med honom i dag. Jag och min lillebror har alltid bott tillsammans, men han flyttade till ett nytt hem för en månad sedan, säger Elin.

Mamman efterlyst av polis

Under rubriken "inga spår efter saknad pojke" har Evens försvinnande uppmärksammats av flera stora tidningar i Norge

Även norska motsvarigheten till Missing People har delat Evens bild. Samma bild som Elin själv lagt upp på Facebook. Elins efterlysning har i skrivande stund delats av över 40 000 människor, många av dem svenskar.

– Jag valde att lägga upp detta på Facebook för att så många som möjligt skulle se min efterlysning så att vi kan få tillbaka honom.

Hon vill inte gå in på varför hennes mamma inte är bra för varken henne eller hennes bror.

– Min mamma har inte tagit omhand om oss ordentligt, mer vill jag inte säga.

Polisen söker en silverfärgad Volkswagen

Mamman och Even är efterlysta.

– Vi vet inte varför hon tagit med sig honom, hon och pojken är efterlysta i Norge, säger Truls Fjeld i Søndre Buskeruds politidistrikt till norska Aftenposten.

Mamman ska ha försvunnit i en silverfärgad Volswagen Touran med registreringsnummer DK87024. Bilen är inte registrerad på mamman utan på en bekant till henne. 

Polisen letar efter bilen och den är efterlyst i hela landet.

Till Aftenposten säger polisen att man inte valt att koppla in Interpol eftersom pojken inte är omhändertagen av fosterfamilj permanent, utan endast tillfälligt.

Vad mamman gjort strider mot överenskommelsen med fosterhemmet men det är inte straffbart, säger en representant från Søndre Buskeruds polisdistrikt till Aftenposten.

– Polisen kan inte göra något eftersom fosterhemmet bara har hand om honom tillfälligt. Vi skulle till rätten om detta den 5-7 november men nu vet jag inte vad som kommer att hända, säger Elin till Nyheter24.