Bilden är från en demonstration till minne av Trayvon Martin, som blev skjuten på grund av att han såg farlig ut enligt gärningsmannen som påstod att han agerade av självförsvar då Trayvon hade luvtröja på sig och "såg skum ut".
Bilden är från en demonstration till minne av Trayvon Martin, som blev skjuten på grund av att han såg farlig ut enligt gärningsmannen som påstod att han agerade av självförsvar då Trayvon hade luvtröja på sig och "såg skum ut". - Foto: Ap

Att bära hoodtröja kan bli ett brott mot lagen

I Oklahoma kan det snart bli ett brott att ha på sig hoodie på offentlig plats.


OKLAHOMA. Invånare i Oklahoma, USA, är oroliga för ett lagförslag som kan innebära att det blir ett brott att bära hoodie, eller munjacka, offentligt vid vissa tillfällen, skriver Huffington Post. 

Att bära luvtröja eller liknande huvudbonad under tiden ett brott begås har varit emot statens lag sedan 1920-talet, då man försökt försvåra för Ku Klux Klan att bedriva sin verksamhet. Men det nya förslaget skulle innebära ett förbud för personer att "avsiktligt dölja sin identitet på offentlig plats med hjälp av dräkt, mask eller annan förklädnad", även om hen inte varit inblandad i ett brott.

Undantaget kommer i så fall att vara för religiösa plagg, säkerhets- och medicinska föremål, för parad- och maskeradfester, maskotar och andra huvudbonader för "nöje eller dramatiska föreställningar".

Brott mot den föreslagna lagen kommer att bestraffas med böter på upp till 3900 kronor.

– Jag tycker att detta är en kränkning av den enskildes rätt att välja vad de vill ha på sig, så länge det inte bryter mot allmän anständighet och moraliska värderingar. Jag tror att detta kan vara mycket problematiskt, säger James Siderias, advokat i Oklahoma City till Huffington Post.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!