Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenske experten: Ebola-utbrottet stoppas i år

Arbetet fortsätter.
1 av 2

Arbetet fortsätter.

TT

Hans Rosling.
2 av 2

Hans Rosling.

Tomas Oneborg

Nyheter | 16/01/2015 07:50

Hans Rosling är nyligen hemkommen från Liberia – och ser positivt på framtiden.

När Nyheter24 pratade med professor Hans Rosling i oktober förra året var han kritisk till de svenska insatserna – och menade att det kunde ta lång tid innan ebola-utbrottet i Västafrika kunde stoppas. Men nu, i en intervju med Dagens Nyheter, är professorn betydligt mer positiv.

– Vi kommer absolut att klara det här i år, kanske redan under årets första sex månader, säger han till tidningen.

Tydlig minskning

Dagens Nyheter skriver också att spridningen av ebola i Västafrika är nere på nivåer som som inte setts sedan augusti förra året. Tidningen, som hänvisar till en rapport från WHO, skriver till exempel att det under förra veckan inte rapporterades om ett enda nytt fall av ebola i Liberia. Det kan jämföras med september förra året då över 300 personer i veckan smittades.

"Vi kan nå nollan"

Rosling, som nu återvänt till Sverige efter sin vistelse i just Liberia, varnar för att personal nu kan komma att lämna området.

– Vi måste ha ett sexmånadersperspektiv där det krävs en ytterst kapabel organisation. Vi kan nå nollan men det gäller att utrota det sista viruset och då krävs ett kvalitativt arbete, säger han till Dagens Nyheter.

Sprids i Guinea

Samtidigt så varnar dock Läkare utan gränser för att det finns områden där ebola fortfarande sprids – Guinea till exempel. Även om totalantalet av nya fall (i Guinea) har varit relativt stabilt under de senaste tre veckorna, fortsätter epidemin att spridas geografiskt med nya distrikt där sjukdomen rapporteras för första gången”, skriver Läkare utan gränser i en kommentar enligt Dagens Nyheter.