Arbetet fortsätter.
1 av 2
Arbetet fortsätter. - Foto: TT
Hans Rosling.
2 av 2
Hans Rosling. - Foto: Tomas Oneborg

Svenske experten: Ebola-utbrottet stoppas i år

Hans Rosling är nyligen hemkommen från Liberia – och ser positivt på framtiden.


8 500 har dött

Dagens Nyheter skriver att drygt 21 000 personer smittats i utbrottet – och att knappt 8 500 av dessa avlidit.  

Enligt tidningen betyder det att antalet döds­offer är 30 gånger högre än vid det tidigare värsta dokumenterade utbrottet som inträffade 1976.

När Nyheter24 pratade med professor Hans Rosling i oktober förra året var han kritisk till de svenska insatserna – och menade att det kunde ta lång tid innan ebola-utbrottet i Västafrika kunde stoppas. Men nu, i en intervju med Dagens Nyheter, är professorn betydligt mer positiv.

– Vi kommer absolut att klara det här i år, kanske redan under årets första sex månader, säger han till tidningen.

Tydlig minskning

Dagens Nyheter skriver också att spridningen av ebola i Västafrika är nere på nivåer som som inte setts sedan augusti förra året. Tidningen, som hänvisar till en rapport från WHO, skriver till exempel att det under förra veckan inte rapporterades om ett enda nytt fall av ebola i Liberia. Det kan jämföras med september förra året då över 300 personer i veckan smittades.

"Vi kan nå nollan"

Rosling, som nu återvänt till Sverige efter sin vistelse i just Liberia, varnar för att personal nu kan komma att lämna området.

– Vi måste ha ett sexmånadersperspektiv där det krävs en ytterst kapabel organisation. Vi kan nå nollan men det gäller att utrota det sista viruset och då krävs ett kvalitativt arbete, säger han till Dagens Nyheter.

Sprids i Guinea

Samtidigt så varnar dock Läkare utan gränser för att det finns områden där ebola fortfarande sprids – Guinea till exempel. Även om totalantalet av nya fall (i Guinea) har varit relativt stabilt under de senaste tre veckorna, fortsätter epidemin att spridas geografiskt med nya distrikt där sjukdomen rapporteras för första gången”, skriver Läkare utan gränser i en kommentar enligt Dagens Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.